Stare de conflict

Stare de conflict

Ce poate face un adolescent intr-o familie conflictuala, in care exista tensiuni, certuri sau chiar forme agresive de relationare? In ce masura il afecteaza si mai ales cum se poate proteja pe termen lung?

Casa e primul nostru nucleu social, in care ne formam regulile de viata si invatam modalitati de a reactiona in lume. La multi copii, aceasta atmosfera nu este sigura, si in loc sa le ofere confort, ofera nesiguranta, frica si angoasa. Copiii se pot raporta in diferite moduri la conflictele din familie.

Culpabilizarea. Nesiguri pe rolul lor si pe faptul ca au un loc in familia din care fac parte, unii copii incep sa se culpabilizeze desi nu au nicio vina si sa considere ca parintii se cearta din cauza lor. Aceasta teama ii face nesiguri si neincrezatori cu o stima de sine foarte scazuta. Un copil care vede astfel lucrurile poate ajunge sa creada ca parintilor le va fi mult mai bine fara el si ca ar putea fi parasit sau pedepsit. Isi mai poate imagina ca parintii se vor desparti si nimeni nu va mai avea grija de el. Chiar daca problemele se rezolva, fie printr-un divort, fie prin reasezarea relatiilor intre parinti, aparitia acestei traume in viata unui copil are efecte pe termen lung. El va deveni nesigur in relatiile umane, nu va fi asertiv, ii va fi frica sa intre intr-o relatie.

Falsa indiferenta. Unii copii hotarasc, pentru a se proteja, ca nu le pasa. Incearca sa stea in afara conflictelor si sa “nu auda”. Ei gasesc ca in acest fel nu li se intampla nimic si ca problemele nici nu mai exista. Aparent ei par mai puternici decat alti copii insa ei sunt la fel de vulnerabili, doar reactioneaza diferit. Copilul aparent indiferent trebuie ajutat cu rabdare pentru a depasi trauma emotionala.

Leave a Reply