Violenta in cuplu

Violenta in cuplu

Conform teoriilor stiintelor comportanentale, agresivitatea umana este considerata atat o necesitate, cat si un mijloc de satisfacere a unor cerinte primare de ordin biologic. Peste aceasta componenta arhaica pur biologica se suprapune o vasta gama de factori sociali din habitatul vietii tipic umane ce cresc reactivitatea agresiva in familie.

Lupta pentru dominanta. Ambii parteneri, uniti prin actul conjugal ,fie se iubesc romantic sau fie ca se respecta reciproc ori se desconsidera reciproc au tendinta innascuta de a-si impune dominanta. Acest aspect, foarte rar constientizat duce la un permament razboi exprimat la suprafata prin etalarea superioritatii de multe ori foarte asemanator cu acea etalare a superioritatii in timpul curtarii.

Razboiul agresiv dintre parteneri apare in primele 4-6 luni de convietuire, in acelasi spatiu ce trebuie impartit. Statistic ,aceasta tendinta de dominanta este mult mai accentuata la femei in zona sudica si estica a europei. Manifestarile violente apar ca urmare a nesupunerii unuia dintre parteneri in fata celuilalt, de a-l pune “sub papuc”.

Violenta datorata luptei pentru suprematie nu este asa cum se mai crede, specific masculina. Antropologii germani au descoperit ca in cazul lipsei educatiei crestine sau musulmane dar si a unui raport de forte corespunzator, femeile ar recurge la violente la fel de frecvent ca si barbatii, in situatii in care motivatia este suprematia in viata de cuplu.

Sfaturi generale. Evitati total disputele si certurile de lunga durata.

Pastrati echilibrul unei vieti armonioase prin mici atentii, cadouri surprize, chiar foarte ieftine dar cat mai frecvente.

Discutati deschis, sincer cu partenerul despre nemultumirile sale numai atunci cand este bine dispus si relaxat.

Lasati-i cel putin o ora zilnic de totala intimitate in camera voastra, dormitor sau sufragerie.

Fiti cat se poate de concilianta si intelegatoare atunci cand este obosit sau agitat.

Nu ridicati tonul vocii niciodata in clipele in care el pare foarte agresiv.

Aceasta nu inseamna supunere ci doar intelegere.

Leave a Reply