Studiile arată că măgarii termină sms-urile cu punct

În epoca vitezei punctul ca semn de punctuație nu prea își are rostul în special atunci când ne referim la răspunsuri într-o singură propoziție pe care le dăm de obicei în mesaje. Punctul este simbolul pentru final și markerul vizual pentru o pauză de vorbire. Ei bine, atunci când trimiți un sms nu ai nevoie de un simbol pentru a face pauză și nici pentru a despărți în propoziții cu înțeles diferit, deoarece în cazul acesta trimitem câte mesaje este nevoie și nici de ol mică pauză.

sms

Imaginați-vă că trimiteți un mesaj unei prietene în care o întrebați dacă ieșiți în această seară la un pahar de… cico și ea vă răspunde „Scuze, sunt ocupată.”. Dacă ea ar răspunde cu „Scuze, sunt ocupată!”, am înțelege cu totul și cu totul altceva deoarece semnul exclamării face diferența între un nesimțit și un om prietenos.

 

Pentru că numai măgarii și inadaptații la cultura sms-urilor folosesc punctul ca semn de punctuație. În timp ce semnul exclamării și cel al întrebării sunt extraordinar de expresive și ajută la sublinierea unui mesaj, punctul nu are nicio noimă. Poate doar să se impună. Punctul este rece și inexpresiv, prin urmare nu poate ajuta mesajul decât prin sublinierea înțelesului de bază a orice. Astfel, folosind punctul la finalul unui mesaj nu doriți să transmiteți și un semniment atașat.

 

Dar dacă este atât de fad, de ce lumea îl folosește? Un studiu făcut de oameni de știință de la Universitatea Binghamton confirmă o suspiciune de mult înțelenintă în mediul virtual: oamenii care un termină mesajele cu semnul de punctuație punct sunt niște nesimțiți. Studiul a demonstrat că cei care termină în punct sunt mai puțin sinceri, ceea ce face punctul să fie echivalentul lui „k” ca răspuns la mesaj. Evident, acest lucru nu se aplică și bunicii voastre care abia a învățat să trimită un mesaj. Respondenții studiului sunt tineri cunoscători și participanți la cultura sms-urilor și a conversațiilor online.

 

Unui sms îi lipsesc foarte multe elemente care ajută la interpretarea mesajului în comunicarea directă cum ar fi mimica, tonul vocii, sau gesturile și în unele cazuri topica propoziției, de aceea este mult mai greu de decodat. Atunci când adaugi ecuației deja destul de greu de descifrat inexpresivul punct, atunci nu ești mai misterios, ești doar un nesimțit care complică comunicarea.

emoticon

Avem o sumedenie de ajutoare ca să fim expresivi în sms-uri: emoticonuri, majuscule, screiere greșită intenționată pentru a arăta ca pronunția în special în limbile străine și meme-uri. Iar aceste lucruri s-au dezvoltat cu contribuția noastră, tocmai pentru a îmbunătăți calitatea comunicării. Iar toate lumea le folosește tocmai pentru a le fi mai ușor să transmită un mesaj și să întrețină conversația. Ceea ce înseamnă că folosirea unui semn de punctuație care nu invită la absolut nimic nu are nici un sens. Iar cel mai bun exemplu sunt mesajele de despărțire la care întotdeauna ultima replică se termină cu punct. Bam! Finalitate! Mai zi ceva!

 

Dacă folosiți punctul la finalul unui mesaj și nu v-ați dat seama ce efect are asupra celorlalți, a venit tipul să faceți o schimbare în ceea ce privește modul de comunicare prin sms. Iar când aveți dubii dacă puteți sau nu să folosiți acest semn de punctuație, evitați-l și încheiați propoziția cu un emoticon.

Leave a Reply