Atunci cand participi la o discutie sau ii auzi vorbind, fii atenta la modul in care povesteste ceva. Poate fi cea mai banala istorioara, pe tine te intereseaza cuvintele pe care le utilizeaza.
Foloseste mai degraba”am vazut”, da detalii privind lucrurile, marimea, culoarea? Atunci e un vizual si e convenabil sa arati bine pentru a te baga in seama, orice cuvinte i-ai spune.
Povesteste in imagini, cu detalii de culoare, marime, greutate?
Vizualul pare mai degraba contemplativ decat vorbaret, remarca amanunte cum ar fi schimbarea unei tunsori la o persoana sau modificari intr-o incapere.
Daca este un auditiv, va folosi cuvinte mai degraba de genul “aud”, “suna bine/rau”, “ascult”, “a spus”, “parca aud cum”, “voce”, “timbru”. Auditivul are o mare placere de a vorbi si ii place sa asculte, chiar daca intrerupe si cere detalii. Retine mai bine cand invata cu voce tare, isi aminteste mai degraba ce a spus un coleg, decat cu ce era imbracat zilele respectiva, ii place sa spuna glume sau povesti si ii place sa fie ascultat.
Chinesteticul in schimb, apreciaza miscarea lucrurilor fiind mult mai implicat in a le face sa se intample si participa la asta. Lui ii place sa experimenteze informatia, ii place sa interactioneze cu oamenii, sa se miste, indiferent ca e la sala de sport, in excursii sau in cluburi. Este activ, dinamic, tot timpul implicat in niste planuri si activitat, si mai degraba decat sa-ti povesteasca despre ele, te va invita sa le traiesti pe viu. Il poti intreba ce face cand se rataceste undeva. Va spune probabil ca se plimba prin zona pana isi da seama pe unde este (spre deosebire de el, vizualul va prefera o harta ca sa vada exact unde este, iar auditivul va prefera sa intrebe pe cineva).