Cine ne este prieten adevarat?

Cine ne este prieten adevarat?

De ce spunem despre cineva ca este un prieten bun?Stim cu totii prea bine  ca unii “ prieteni” ne sunt alaturi cand este soare, dar dispar odata cu norii. Toti stim ca prietenii buni sunt putini. Ei sunt fie prieteni de drum, fie prieteni de inima.

Putem distinge trei tipuri de prietenii: prietenii bazate pe utilitate ( de pilda, cineva vrea sa-ti fie prieten, doar sa aiba anumite avantaje de pe urma ta), prietenii bazate pe placere ( daca pot sa ma distrez cu tine, esti prietenul meu) si prietenii perfecte ( se bazeaza pe admiratia caracterului celuilalt, se gaseste mai rar)

Prietenii de drum raman doar o vreme in viata noastra. Putem avea un prieten bun in timpul liceului sau intr-un anumit moment din viata, dupa care pornim fiecare pe drumul lui si cu timpul prietenia noastra ajunge la sfarsit. Astfel de prietenii sunt menite a fi tranzitorii. Nu se intampla astfel in cauza dezinteresului , ci doar fiindca drumul nostru impreuna s-a sfarsit. Nu sunt prietenii ratate, ci sunt tot atat de necesare  si demne de a fi cultivate ca si prieteniile de-o viata. De fapt , nici nu putem supravietui fara ele, caci tocami prietenii pe care ii intalnim pe drumul vietii ne fac calatoria mai placuta.

Prietenii de inima sunt si prietenii cei mai buni. Ei ne cunosc atat pe noi, cat si familia noastra; ne cunosc poate mai bine decat ne cunoastem noi insine. Ne sunt alaturi la bine si la greu, ne umplu viata de bucurii. Nici nu putem exprima in cuvinte tot ce inseamna ei pentru noi! De obicei cand intalnim o persoana, ne dam seaman daca seamana cu noi si are cam aceleasi interese, si legam o relatie. Poate ca la inceput nu ne dedicam acesteirelatii, daruirea noastra creste treptat. Daca ne  analizam o astfel de prietenie, putem vedea cum am devenit pas cu pas tot mai atasati fata de prietenul nostru. Nu am facut vreun juramant, ci doar am investit mai mult in relatie.

Dar cum putem gasi prieteni adevarati? Prietenia este ca o conversatie lunga. Capacitatea de a intretine o conversatie buna si lunga cu cineva este un semn promitator ca se poate inchega o prietenie. Este  esential sa putem purta o conversatie serioasa  cu cineva. Aceasta necesita doua lucruri: sa avem o ureche dispusa sa asculte si sa fim dispusi sa-l lasam pe celalalt sa descopere cine suntem.

Leave a Reply