Care e dependenta ta?

Care e dependenta ta?

Iti place libertatea. Libertatea de miscare, de gandire, de datorii. Dar cui nu-i place? Fiecare om are una sau mai multe dependente: de cafea, de tutun, de jocuri, de cumparaturi, de ciocolata, de televizor, etc. asa – numite vicii, care sunt privite cu ochi ingaduitori de aproape toata lumea, mai putin de partenerul care nu le are.

Exista si dependente grave. De droguri, de alcool, de pornografie, de jocuri de noroc. Dependentele apar fie ca refugiu din situatii sau stari neplacute, fie pantru trairea anumitor senzatii. Oricare ar fi motivul, in spatele lor se afla o mare minciuna. Un gand inselator care iti promite sau iti da speranta ca, odata ce ai consumat substanta respectiva sau ai facut lucrul acela te vei simti mai bine si problemele vor disparea.

De fapt, dimpotriva, problemele se agraveaza iar starea de bine momentana nu compenseaza nici pe departe mizeria in care intri. O lume a sclaviei, in care tu esti robul iar substanta stapanul. La dependenta nu ajungi brusc, ci treapta cu treapta. Incepi compromisurile (doar de data asta, pentru ultima oara), degradarea relatiilor si distrugerea vietii tale pe toate planurile: fizic, psihic, mental, social si spiritual.

Ceva practic pentru dependentul din tine

Fie ca este vorba de o dependenta usoara sau mai grea, mai intai identific-o! Poate este vorba despre Travian sau Coca Cola, dar care fara de care nu te poti trezi, sau de site-urile pe care le accesezi cand esti doar tu si calculatorul. Apoi renunta la ele pentru o vreme, stabilita de tine (o saptamana, o luna, 3 luni, etc). Incearca sa demontezi mecanismul din spatele dependentei si sa vezi ce anume te-a facut sa fii dependent. Gaseste-ti un prieten de nadejde, care sa te ajute sa-ti mentii hotararea luata. Sentimentul pe care il traiesti dupa ce te eliberezi merita efortul!

Orice drum incepe cu primul pas, incearca!

Leave a Reply