Cei mai celebri hackeri din lume

Cei mai celebri hackeri din lume

aHackerii  au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc, fiind considerati infractori, in majoritatea statelor lumii.

Cele mai faimoase companii din lume devin adesea tintele unor oameni care pornesc la lupta inarmati “doar” cu un computer  – desi acest mod de exprimare simplist nu este tocmai potrivit atunci cand vine vorba despre ceea ce poate un calculator sa faca…

Asa numitii hackeri sunt persoane foarte abile, care urmaresc de cele mai multe ori sa isi depaseasca limitele si sa demonstreze celor care sunt in spatele unor afaceri foarte importante ca sistemele lor de securiatate sunt vulnerabile. Hackerii se impart in mai multe categorii.

“Black hat hackers” sunt aceia care incearca prin cunostintele pe care le au sa aduca prejudicii companiei vizate, urmarind in general sa fure din conturile bancilor, iar “white hat hackers” sunt hackerii angajati de anumite companii sa testeze securitatea sistemelor, sa gaseasca in general pentru a se putea apara de prima catogorie de hackeri. Mai exista “blue hat hacker”, “grey hat hacker”, “script kiddie” sau “hacktivist”.

“White hat hackers” nu se afla in vizorul autoritatilor, atat timp cat actioneaza cu acordul companiei pe care o vizeaza. Si politia apeleaza uneori la serviciile lor pentru a solutiona probleme care apar la sistemele de operare sau in momente in care este nevoie de cunostintele pe care acestia le au.

Printre cei mai cunoscuti hackeri din lume se afla un tanar pe nume Jonathan James, care la varsta de doar 16 ani a reusit sa sparga mai multe coduri ale NASA si mai multe coduri din sistemul de aparare al SUA. Jonathan a facut toate aceste lucruri foarte simplu, in opinia lui, reusind sa fure softuri in valoare de 1,7 milioane de dolari, dar si mai multe parole ale unor angajati din cadrul institutiei, avand astfel acces la multe mail-uri “sensibile”.

Pentru ca la vremea cand a comis delictul era minor, nu a primit decat o pedeapsa de 6 luni de inchisoare, pe care le-a efectuat la resedinta sa. Daca Jonathan ar fi fost adult, s-ar fi ales cu o pedeapsa de peste 10 ani de inchisoare. Argumentul tanarului? “Am vrut sa vad pana unde pot merge”.

Un alt caz este acela al lui Adrian Lamo, un alt tanar din SUA. Supranumit si “hackerul fara casa”, acesta a accesat doar din internet caffe-uri baze de date ale unor site-uri precum Yahoo, Bank of America sau Microsoft, cautand puncte slabe ale acestora. A reusit sa sparga codurile si apoi a informat companiile respective de punctele slabe pe care le au. Cand un “white hat hacker” este angajat, avand acceptul companiei totul este legal, dar ceea ce Adrian Lamo a facut, a fost ilegal, acesta neavand permisiunea site-urilor pentru a accesa baze de date. Pentru delictul comis a primit 6 luni de inchisoare pe care de asemenea le-a efectuat la resedinta sa.

Kevin Mitnick sau “hacker poster boy”, este probabil “cel mai cautat om de pe internet”, dupa spusele politiei. Faima pe care acesta si-a construit-o incalcand legea pe www i-a adus si “privilegiul de a fi subiectul a doua ecranizari: “Freedom Downtime” si “Takedown”. La fel ca unul dintre fondatorii Apple, Steve Wozniak, Kevin a inceput prin a-si procura abonamente de transport in comun, falsificandu-le de pe internet, prin accesarea bazei de date a companiei de transport. Insa nu acest obicei i-a adus faima. Dupa doar cateva luni a reusit sa intre in sistemul de aparare nationala a S.U.A. si sa fure codurile de acces, avand astfel cale libera spre bomble nucleare ale Americii, asta dupa ce mai furase cateva dintre cele mai importante coduri de acces pentru conturile din banci ale mai multor corporatii, reusind sa dea peste cap sistemul de telefonie fixa de pe coasta de vest a Americii.

Pages: 1 2

Leave a Reply