Un grup de 24 de hackeri a publicat online codurile secrete ce protejeaza circa 80% din numarul total al telefoanelor mobile din lume, având drept consecinţă interceptarea convorbirilor a peste trei miliarde de persoane, relatează Financial Times în ediţia electronică.
Specialistul german în criptare, Karsten Nohl, a declarat că a organizat această operaţiune de hacking pentru a evidenţia lacunele sistemului de securitate ce protejează sistemul global de comunicaţii mobile (GSM) şi pentru a-i determina pe operatori să-l îmbunăţească.
“Acest lucru demonstrează că sistemul existent de securitate al reţelelor GSM este inadecvat”, le-a spus Nohl celor 600 de participanţi la Congresul pentru comunicare Chaos de la Berlin, o conferinţă de patru zile a hackerilor.
“Am renunţat să sperăm că operatorii reţelelor (de telefonie mobilă) vor lua măsuri pentru a-şi îmbunăţi nivelul de securitate, dar sperăm că odată cu această atenţionare, va exista o cerere sporită din partea clienţilor în acest sens”, a afirmat el pentru Financial Times.
“Această problemă ar fi trebuit rezolvată în urmă cu 15 ani (…)”, a adăugat el.
Potrivit Financial Times, Nohl urma să facă miercuri în cadrul conferinţei o demonstraţie folosindu-se de seria de coduri, dar a amânat-o pentru a primi consultanţă juridică din partea unor avocaţi privind legalitatea practicii. Codurile au fost publicate pe Internet.
Nohl, un specialist în criptografie de renume, ce deţine un doctorat în inginerie informatică la Universitatea din Virginia, a organizat anul acesta o campanie similară ceea ce a determinat forumul DECT să-şi îmbunătăţească algoritmul de securitate al reţelelor de telefonie fixă.
Spargerea codului GSM ar putea cauza prejudicii pentru peste trei miliarde de persoane în 212 de ţări. Totuşi, acest lucru nu va afecta convorbirile telefonice efectuate prin serviciile 3G care sunt protejate de un cod de securitate diferit.