Ce legătură este între grăsimea de pe burtă și sistemul imunitar

Ce legătură este între grăsimea de pe burtă și sistemul imunitar

Este posibil să nu vă iubiți grăsimea de pe abdomen, dar un strat mare de grăsime care se întinde pe abdomen servește un scop important: această grăsime, numită omentum, joacă un rol în sistemul imunitar, potrivit unei noi revizuiri.

Indiferent de greutate, toată lumea are omentum. Structura grasă conectează multe organe în abdomen, incluzând splina, stomacul și colonul. Se aseamănă cu “un șorț care atârnă în fața organelor abdominale”, potrivit revizuirii, publicată în 1 iunie în revista Trends in Immunology.

Dar omentumul are și alte celule, în afară de celulele grase: Dispersate pe tot stratul, sunt aglomerări de celule imune. Cercetătorii au descoperit aceste aglomerări în iepuri în 1874 și le-au denumit “pete lăptoase” din cauza aspectului lor alb în celulele de grăsime galbene.

Mai târziu, cercetătorii au aflat că aceste pete lăptoase filtrează lichidul, colectând informații despre ce se întâmplă în abdomen, potrivit revizuirii.

“Fluidul din jurul organelor abdominale nu stau doar acolo”, a declarat Troy Randall, imunolog clinician la Universitatea din Alabama, Birmingham, si autorul principal al revistei. În schimb, “circulă prin petele lăptoase”.

Aceste pete “colectează celule, antigene și bacterii înainte de a decide ce se va întâmpla imunologic”, a spus Randall. Apoi, ei pot lansa un răspuns imun.

Aceste abilități – pentru a monitoriza ce se întâmplă în abdomen și pentru a răspunde – au determinat un chirurg britanic să se refere la organ ca “polițistul abdomenului” la începutul anilor 1900, potrivit revizuirii. În special, chirurgul a observat că omentumul a jucat un rol în reducerea inflamației într-o membrană subțire care liniile cavității abdominale, numită peritoneu, și, de asemenea, a ajutat la vindecarea rănilor chirurgicale.

Dar funcțiile omentului pot fi, de asemenea, dăunătoare organismului, mai ales atunci când vine vorba de modul în care structura interacționează cu celulele canceroase.

Cancerul omentumului este rar, dar alte tipuri de cancer din organism se pot răspândi la omentum, potrivit studiului. Într-adevăr, omentumul este cel mai frecvent loc la care se răspândește cancerul gastrointestinal și ovarian, într-un proces numit metastază.

Celulele canceroase de la alte organe pot ajunge la omentum prin fluidul abdominal. Ca și alte celule, aceste celule canceroase sunt filtrate prin petele lăptoase. Dar, in loc de a lansa un raspuns imun impotriva celulelor canceroase, omentumul le prinde si in cele din urma le protejeaza.

“Omentumul face o decizie gresita” cand vine vorba de celulele tumorale, a spus Randall. “decide să ofere toleranță în loc de imunitate”.

Oamenii de stiinta spera ca, prin aflarea mai mult despre omentum si rolul pe care il joaca in metastaza tumora, ei pot dezvolta noi modalitati de a trata aceste tipuri de cancer.

“Înțelegerea modului în care cancerul schimbă sistemul imunitar ne va conduce spre modalități de intervenție și, sperăm, vom începe să transformăm lucrurile în jur”, a spus Randall.