Arsuri solare: cauze, simptome, tratament

Arsuri solare: cauze, simptome, tratament

Deși arsurile de soare sunt adesea văzute ca un un efect secundar al timpului petrecut pe plajă sau la piscină, acestea pot fi destul de grave. În Statele Unite, peste 5,4 milioane de cazuri de cancer de piele nonmelanom sunt tratate în fiecare an, iar 90% din aceste tipuri de cancer sunt asociate cu expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare, potrivit Fundației pentru Cancerul de piele.

Woman with Sunburnt Back

Cauze

Arsurile solare încep cu melanina și razele ultraviolete. Razele UV găsite în lumina soarelui și paturile de bronzare dăunează pielii și ADN-ului în interiorul celulelor. Odată ce ADN-ul este deteriorat, celula moare de obicei. Melanina este o apărare a pielii împotriva acestei leziuni.

Atunci când pielea este expusă la soare, produce mai multă melanină pentru a proteja straturile inferioare ale pielii de deteriorare. Pe măsură ce pielea se deteriorează, produce și mai multă melanină. Melanina suplimentară determină ca unii oameni să aibă o culoare mai închisă, sau bronz. Alți oameni devin roșii, ceea ce reprezintă un semn al arsurilor solare. Roșeața arsurilor provine din corpul care inundă zona cu sânge pentru a trata daunele de la inflamarea pielii.

Simptome

Simptomele unei arsuri solare, care de obicei încep la câteva ore după expunere, includ pielea fierbinte, roz sau roșie care poate fi delicată la atingere. Este posibil să apară și unele umflături. În cazurile severe, persoana poate prezenta dureri de cap, febră, oboseală și frisoane, potrivit Clinicii Mayo.

În cazul arsurilor de gradul doi, pielea poate forma bășici pline de lichide ca o modalitate de răcire a zonei. “Dacă bășicile acoperă o arie largă, cum ar fi spatele întreg, sau aveți frisoane, dureri de cap sau febră, solicitați asistență medicală imediată”, a declarat Dr. Delphine J. Lee, dermatolog la Centrul de Sănătate Providence din Saint John din Santa Monica , California.

Simptomele arsurilor solare pot dura câteva zile. Cu cât este mai gravă arderea, cu atât mai mult va dura vindecarea.

Tratament

Tratamentul trebuie să înceapă de îndată ce persoana își dă seama că suferă de arsuri. “În primul rând, opriți ulterior expunerea la lumină ultravioletă prin ieșirea de la soare”, a spus Lee. Este important!

De asemenea, specialiștii recomandă înmuierea în apă rece pentru a ajuta la reducerea temperaturii pielii și la calmarea pielii. După înmuiere, spălați pielea cu un prosop, dar lăsați puțină apă pe piele. Apoi aplicați un hidratant pentru a prinde ultimele câteva molecule de apă rămase pe piele. Acest lucru va ajuta la prevenirea uscăciunii, care poate provoca mai mult disconfort. Nu îndepărtați pielea, deoarece arsurile se vindecă. Lasă pielea moartă să cadă în mod natural. O cremă de hidrocortizon din farmacie poate ajuta la ușurarea disconfortului.

De asemenea, medicamentele de reducere a durerii, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pot ajuta la reducerea umflaturii, roșeață și disconfort. “Asigurați-vă că cereți medicului dumneavoastră dermatolog certificat dacă aveți alte afecțiuni medicale sau nu sunteți sigur de doza adecvată a acestor medicamente”, a spus Lee.

De asemenea, este important să beți apă suplimentară pentru a preveni deshidratarea, deoarece arsurile solare trag lichid pe suprafața pielii.