Alergiile provocate de animalele de casa

Alergiile provocate de animalele de casa

Mai mult de jumatate din populatia tarii detine un animal de casa. Insa 25% sunt alergici la pisici, iar 14% sunt alergici la caini.
Cele mai iubite animale de companie sunt cainii si pisicile, care reprezinta si cea mai frecventa cauza de alergie in copilarie. Mai nou, putem aminti hamsterii si iepurii, care majoreaza riscul alergiilor respiratorii. Dincolo de utilitatea unora din animale si a bucuriei de a le avea, acestea pun probleme serioase, in special indivizilor alergici.

Daca tu crezi ca doar blana unui animal este principalul factor alergen, afla ca acesta este imbogatit cu alergeni proveniti din saliva pisicii care se linge, din epidermele si glandele sudoripare ale altor animale, ca si din urina, fecalele sau serul acestora. Alergenii animali persista o perioada indenlungata in case, sunt vehiculati si inhalati odata cu aerul, in functie de viteza de deplasare a acestuia.

Ce poti face pentru a va feri de agresivitatea acestor alergeni si pentru a mentine sanatatea si prospetimea caminului tau ? Nu exista studii care sa demonstreze cu siguranta ca gasirea unui nou camin pentru pisica sau pentru cainele tau va elimina total simptomele de astm sau alergii cauzate de parul din blana acestora. Daca optezi totusi pentru aceasta varianta, odata ce pisica sau cainele au fost indepartati din casa, simptomele pot persista timp de saptamani sau luni intregi. De exemplu, in casele in care exista pisici, sunt necesare de la 4 la 6 luni pana ce cantitatea de alergeni sa atinga nivelul din casele in care nu au fost crescute pisici niciodata.

Totusi, folosind teste ale pielii si sangelui, cercetatorii au descoperit ca expunerea copiilor la pisici sau caini in primul an al vietii duce la reducerea cu 75% a sanselor de a dezvolta alergii pana la varsta de 6 ani, comparativ cu copiii care nu au fost expusi la acest tip de animale.

Leave a Reply