Ai grija de sanii tai

Ai grija de sanii tai

Cancerul la sani ingrijoreaza firesc orice femeie, de aici necesitatea de a diagnostica in timp o eventuala boala de sani si chiar de a o preveni.

Pentru a putea preveni bolile de sani iata simptomele acestora: durere inainte si in timpul ciclului menstrual; congestia sanilor inainte si in timpul ciclului menstrual; secretie mamara la nivelul mamelonului (mamela secretanta), in afara alaptarii; nodul de san-brondenom care apare la fetele tinere, dureros sau nu; retractie tegumentara si mamelon infundat de tumorile mamare;

Cauzele aparitiei bolilor de sani

Dereglarea hormonala, in special disfunctia ovariana, dar amintim si dereglarile glandei tiroide si hipofizei.

Cauza genetica, ereditatea a fost evocata in aparitia ovarelor polichistice existand la un grup de paciente-se transmite prin cromozomul X (de la bunica-mama-fiica).

Estrogenoterapie. Administrarea de estrogeni sintetici la climax fara control hormonal riguros.

Administrarea de contraceptive, anticonceptionale orale fara a stabili profilul hormonal al fiecarei femei.

Cauza psihica, stresul (suprasolicitarea si emotivitatea), care influenteaza negativ functiile hormonale ale glandelor cu secretie interna: ducand la degenerarea chistica-a ovarelor dupa traume psihice.

Se stie indeobste ca o boala, cu cat e descoperita intr-un stadiu incipient, cu atat cresc sansele de vindecare. Exista aparatura moderna de ultima generatie cu care se pot investiga cele mai incipiente forme ale bolilor de sani, de ovare si de uter. Termograful este un aparat “prieten” care nu are efecte secundare asupra pacientei, pentru ca receptioneaza emisia termica.

Diferentele de temperatura dintre tesutul sanatos si bolnav ne ajuta sa diagnosticam bolile de sani inainte de a aparea cel mai mic simptom de boala. Faptul ca nu radiaza este un avantaj-ne permite investigarea oricarei persoane, oricat de tanara, spre deosebire de mamografie dar care nu poate fi folosita femeilor sub 40 de ani din cauza iradierii pe care o produce. Este recomandat sa efectuezi lunar sau la doua luni controlul termografic al sanilor.

Leave a Reply