Vreau sa fiu mare

Vreau sa fiu mare

Pe la 1850, cand invatai o meserie, puteai fi sigur ca in fisa postului tau va aparea maiximum o schimbare in perioada cat erai angajat in fabrica X, de textile, de exemplu. Perioada care dura uneori toata viata. Dupa cele doua razboaie mondiale, un proaspat angajat trecea siguri prin doua sau trei locuri de munca diferite. Tehnologiile si procesele pe care le invatai in scoala sau ca ucenic se schimbau lent. Incepand cu anii ‘50 –‘ 60, atat in Statele Unite cat si in Europa, tehnologiile, fabricile, serviciile fac progrese foarte mari.

Astfel, in anii ’70, atat oamenii din middle management, cat si simplii muncitori erau instruiti periodic, ca sa faca fata tehnologiilor in schimbare. Odata cu transformarea calculatorului intr-un bun accesibil tuturor, informatia determina schimbari uriase in viata unei fabrici, a unei companii. Schimbari care sunt vizibile atat la nivel de tehnologie, de hardware, cat si la nivel de proceduri, fluxuri si management.

Din paragraful anterior poti extrage o idee foarte importanta, care te priveste in mod direct. Asadar studiezi 4 ani la liceu si inca 3-4 la facultate. Sa ne oprim putin la perioada facultatii! Inaintea anilor ’50, studiile universitare iti ofereau informatii care sufereau modificari putine si lente pana ajungeai sa te pensionezi. Nu era nimic provocator. Dupa anii `60 – `70, puteai fi sigur ca informatiile invatate in facultate aveau sa se schimbe mult, dat fiind sectorul industrial in care lucrai.

Urmarind acest fir cronologic al accesibilizarii si accesibilitatii informatiei, putem spune ca informatiile pe care le dobandesti sunt invechite. Uita-te pe piata si vei vedea ca informatiile din manuale sunt depasite! Iar daca, printr-o intamplare, materia pe care o studiezi este la zi cu ultimele tehnologii si principii, atunci fii sigur ca in urmatoarele 6 – 12 luni va fi depasita.

De ce trebuie sa stii lucrurile acestea?

Deoarece intr-o companie vei fi intrebat ce stii sa faci, iar raspunsul se masoara in functie de practica nu de teorie. Poate vei spune: “Dar eu mai am pana termin facultatea”. Este adevarat, dar intrebarea “Ce stii sa faci?” ramane valabila peste ani. Acum intram in bucla “nu am experienta, nu ma angajeaza nimeni. Nu sunt angajat, nu pot acumula experienta.” Ce poti face in aceste conditii? Mergi in locuri in care poti practica cunostintele acumulate in scoala: internshipuri, joburi part-time, workshop. Intra si activeaza intr-un ONG.

In incheiere, stabileste unde vrei sa ajungi, pasii pe care ii faci pentru a ajunge acolo, si care sunt lucrurile necesare pentru a putea ocupa postul respectiv.

Leave a Reply