Superstitii de Sf. Gheorghe

traditii sf gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie.

Superstițiile din județul Bihor spun că în ziua de Sfântul Gheorghe umblă strigoii, iar casele trebuie împodobite cu ramuri verzi pentru a alunga spiritele rele. Tot azi, fetele nemăritate sunt udate de feciori, acesta fiind un obicei ortodox. În acest an, Sfântul Gheorghe se sărbătorește luni, 25 aprilie.

Superstitiile de Sfantul Gheorghe sunt foarte numeroase si difera in functie de regiunile tarii.

Una dintre superstitiile de Sfantul Gheorghe spune ca in aceasta zi nu este bine sa dormi intrucat asa vei ramane intregul an.

In regiunea Olteniei se spune ca daca in ziua de Sfantul Gheorghe vei reusi sa vezi un peste intr-o apa curgatoare inotand, vei avea noroc intregul an.

In Moldova superstitiile de Sfantul Gheorghe spun ca este bine sa alergi afara mai inainte de rasarit intrucat vei fi sanatos intregul an.

Se mai spune că cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. Dacă la Sân-Georgiu e zi de post (sec), atunci tot anul este la vite lapte slab (nemănos). În această zi se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an. Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat. Dacă la Sân-Giorgiu e ploaie – se face grâu şi fân.

A treia zi în care este serbat Sf. Gheorghe, 24 aprilie – “Calul lui Sf. Gheorghe”, este considerată extrem de importantă, fiind restricţii de muncă. Dacă în prima zi a sărbătorii se poate lucra după prânz, a doua zi nu se lucrează deloc, pentru ca animalele sălbatice să nu atace vitele şi gospodăriile. Se serbează Calul Sf. Gheorghe pentru că cu ajutorul lui Sfântul l-a putut ucide pe balaur.

Tot în ziua Sfântului Gheorghe, o altă superstiție spune că dacă te duci pe malul apei, stai culcat pe burtă și se întâmplă să vezi un pește, ai noroc tot anul.

Încă o superstiție spune că dacă în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, alergi înainte de a răsări soarele, o să fii sprinten și sănătos tot anul.

Leave a Reply