Stresul- “boala secolului XXI”

Stresul- “boala secolului XXI”

aStresul este o afectiune de care sufera din ce in ce mai multi oameni, de aceea a si¬† fost denumita¬† “boala secolului XXI”.

Sursele stresului difera de la persoana la persoana, iar efectele acestuia asupra noastra variaza si ele in functie de persoana.

Principalele simptome fizice ale stresului constau in: palpitatii, ameteli, pierderea apetitului culinar sau, din contra, accentuarea lui, probleme digestive, dureri de dinti, insomnii, dificultati de respiratie, manifestarea balbaielii sau inregistrarea unui vorbit prea rapid, lipsit de articulatiile adecvate, stare accentuata de oboseala, infectii frecvente, reducerea apetitului sexual.

Ne putem imbolnavi din cauza stresului?

Factorii stresori nu produc direct nici o boala, insa sunt responsabili pentru agravarea anumitor stari precum alergiile, astmul, migrenele, sindromul colonului iritabil, eczemele, psoriazisul. De asemea, contribuie la marirea presiunii arteriale si favorizeaza aparitia afectiunilor cardio-vasculare. De aceea, este important sa luati masuri impotriva stresului.

Sportul este una dintre cele mai eficiente arme impotriva stresului. Prin efectuarea de exercitii fizice, in organism este eliberata endorfina, substanta care atenueaza durerile, inducand in acelasi timp o stare generala de bine. De asemenea, miscarea fizica va reda energia, va face sa va simtiti mai energici, intarindu-va sistemul imunitar.

Este foarte bine sa incercati sa va deconectati de trecut. Indicat este sa va ganditi la trecut doar in masura in care amintirea lui va produce bucurie. Nu trebuie sa va faceti griji pentru greselile trecut si este bine sa invatati sa va folositi de experienta respectiva pentru nu mai repeta si pe viitor aceeasi greseala.

Incercati sa va acordati timp pentru odihna. In conditiile in care lucrati ore in sir fara sa faceti o pauza, in mod cert capacitatea de concentrare scade simtitor. Acordati-va cateva minute de relaxare, facandu-va planuri pentru ora de distractie binemeritata, pentru cina sau pentru o iesire in oras.

Si alimentatia are un rol important in accentuarea sau reducerea stresului. In afara faptului ca avem un stil alimentar dezorganizat consumam si alimente care ne afecteaza sanatatea.

Printre alimentele care reduc stresul se numara semintele de floarea soarelui. Acestea sunt o sursa bogata de potasiu, zinc si vitamina B.

Varza contine vitamine antioxidante A, C, seleniu mineral si beta-caroten si este buna pentru combaterea stresului. La fel de bun este si usturoiul, avocado, ovazul si polenul.

Printre alimentele care accentueaza stresul se numara alimentele grase, ca de exemplu produsele lactate si alimentele prajite supun sistemul cardiovascular la stres.

Leave a Reply