Ochelari vs. lentile de contact

Ochelari vs. lentile de contact

aOchelarii sunt parte din lookul tau? Invata sa-i alegi pe cei care ti se potrivesc cel mai bine. Sau schimba-i cu o pereche de lentile de contact si vei avea o noua perspectiva.

Din sticla, plastic sau hidrogel silicon, montate in rame sau aplicate direct pe cornee, lentilele ochelarilor sau cele de contact ne fac viata mai usoara si ne schimba infatisarea. Chiar daca prima lentila in montura a aparut in Europa pe la 1300, principiul ochelarilor era cunoscut si folosit cu mult timp inainte in China si lumea araba. Lentilele de contact sunt cu mult mai “tinere” – primele au fost create acum 150 de ani, dar abia ultimii 30 de ani au marcat progrese spectaculoase in contactologie. Asadar, ochelari sau lentile de contact?

Cine si cand poarta lentile de contact?
Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic, aplicate pe cornee, la care adera natural. Ele pot fi purtate pentru corectarea defectelor de vedere si/sau din motive estetice, pentru schimbarea culorii irisului. Lentilele de contact de ultima generatie sunt permeabile la oxigen, hidrofile, transparente, foarte subtiri, dar si rezistente la factorii exteriori si manevrare. Pana sa ajunga la aceste performante, specialistii au incercat diferite materiale pentru fabricarea lor.

Intai au fost lentilele dure, din plastic. Astazi, o data cu aparitia lentilelor moi, cele dure se folosesc mai putin si doar cu indicatii speciale: keratocon, astigmatism neregulat, conditii de clima (uscata), lucru cu vapori sau cu substante chimice corozive, care nu permit folosirea lentilelor moi.

Lentilele de contact moi sunt cea mai recenta cucerire a tehnologiilor optometrice. Sunt realizate din hidrogel sau din silicon-hidrogel si permit o buna oxigenare si hidratare a corneei. Sunt mai usor de purtat, mai confortabile si mai usor de centrat.

Cine? “Persoanele tinere, care au purtat ochelari de copii, care vor sa scape de rame si au o motivatie puternica pentru purtarea lentilelor de contact”, spune dr. Larisa Nesterovski, medic specialist oftalmolog. “Miopia cu grad mare este o indicatie optica pentru lentilele de contact, intrucat acest defect de vedere poate fi corectat cu o dioptrie mai mica in cazul lentilelor de contact decat al lentilelor montate in rama. Lentilele de contact sunt indicate si pentru corectarea anizometropiei – o diferenta de refractie intre cei doi ochi (mai mare de 2 dioptrii la adulti).”

Cand le purtam? Exista lentile cu port zilnic si port extins – acestea din urma pot fi purtate incontinuu, chiar si in timpul somnului, pana la 30 de zile. Lentilele de contact se pastreaza intr-o solutie speciala, care trebuie schimbata periodic. Recipientul nu se spala cu detergent sau apa de la robinet. Dupa ce au fost pastrate timp de patru ore in solutie, lentilele sunt dezinfectate si deproteinizate, etape obligatorii in mentinerea sanatatii ochiului si a duratei de viata a lentilei. Lentilele de unica folosinta se pun o singura data, se pot tine pana la opt-zece ore. Purtarea lentilelor de contact peste numarul de ore recomandat de oftalmolog sau optometrist poate duce la complicatii grave.

Contraindicatiile lentilelor de contact
 Conjunctivita alergica, gigantopapilara etc., eroziuni, infiltra-te corneene, keratita microbiana, ochi uscat (sindromul Sicca)
Contraindicatii relative: glaucom, dezlipiri de retina, epilepsie, tulburari psihice
Complicatii la nivelul lentilei: depozite pe lentila (proteice, mucoase, fungice, minerale), colorarea si deteriorarea lentilei, desicarea lentilei (lentile uitate in afara solutiei de intretinere).
De obicei, riscurile purtarii lentilelor de contact apar in cazul in care nu respectam regulile de folosire. Aparitia de iritatii oculare, incetosare a vederii, sensibilitate la lumina sau probleme de vedere reprezinta situatii de prezentare la medic.

Pages: 1 2

Leave a Reply