Jucarii pentru copii: aliati mici pentru o copilarie mare

Jucarii pentru copii: aliati mici pentru o copilarie mare

Jucariile sunt cel mai dulce si cel mai valoros aliat al unei copilarii bune si isi asuma un rol cheie in stimularea si dezvoltarea personalitatii copilului. Prin joc, copiii elaboreaza procese, invata, socializeaza si multe altele. Prin urmare, atunci cand alegem cu ce se vor juca copiii nostri, este important sa avem in vedere cateva aspecte.

Potrivit expertilor, este esential sa se tina seama de faptul ca primii sase ani de viata sunt fundamentali pentru dezvoltarea copilului, motiv pentru care trebuie acordata o atentie deosebita jucariilor si jocurilor, pentru a colabora cu procesul de invatare asteptat in fiecare etapa.

Pe masura ce cresc, copiii dobandesc o serie de abilitati importante. Gusturile se schimba, iar copiii au nevoie de noi provocari adaptate noilor lor abilitati. Pe masura ce cresc, jucariile care le atrag atentia trebuie eliminate.

Cele mai recomandate jucarii pentru a contribui la dezvoltarea copiilor nostri in primii sase ani sunt:

De la 0 la 24 luni: jucariile multisenzoriale sunt cele mai potrivite deoarece permit copilului sa vada, sa atinga, sa miroasa, sa auda si sa suga; Acesta este modul in care bebelusii vor incepe sa cunoasca mediul. Cele mai bune sunt jucariile muzicale (care au un sunet foarte scazut, astfel incat sa nu deterioreze urechea copilului) si culori cu contraste – de preferinta rosu, alb si negru, papusi de cauciuc, animale umplute cu diferite texturi si sunete.

Pe masura ce creste, jocul devine mult mai interactiv, va fi interesat de blocuri si cele care imita obiecte cum ar fi telefoanele de jucarie cu sunete, cutii de diferite dimensiuni, containere stivuite, instrumente muzicale, cum ar fi tastaturi sau tobe.

jucarii

De la 2 la 3 ani: este o varsta in care copilul se va bucura cu adevarat de marionete, dialog, cantece, povesti, ii va placea sa se imbrace si sa imite toate actiunile adultilor. Este o etapa foarte bogata in creativitate. Cele mai bune jucarii pentru aceasta etapa sunt blocurile cu piese mari si colorate, diverse instrumente muzicale sau jucarii cu sunete diferite pentru a stimula discriminarea auditiva. Puzzle-uri, papusi si accesorii pentru jucarii, cum ar fi mobilier de bucatarie, mese, scaune. Triciclete si masini. Jocuri de imitatie ale unei profesii, cum ar fi medic, dulgher, etc.

De la 4 la 6 ani: De la aceasta varsta, copiii dezvolta, prin joc, capacitatea lor de a interactiona cu prietenii, memoria, abilitatile manuale si imaginatia. Cele mai bune jucarii sunt cele de care se pot bucura in aer liber unde pot alerga, sari si imbunatati echilibrul: triciclete, bile, galeti, lopeti si primele biciclete.

Pentru cei de 7 si 8 ani: Le place sa construiasca, sa inventeze dispozitive, sa colecteze lucruri. Pot juca carti, domino, pot face activitati in aer liber (fotbal, skate), jocuri de memorie, experimente; citesc carti si reviste adecvate varstei lor. De la aceasta varsta se bucura, de asemenea, de sport si optiuni de a se bucura in aer liber, cum ar fi bicicletele.