Efecte dăunătoare ale consumului de sare în exces. Câtă sare ar trebui să consumăm zilnic?

Efecte dăunătoare ale consumului de sare în exces. Câtă sare ar trebui să consumăm zilnic?

Sarea ar putea nu numai să fie responsabilă de creșterea exponențială a obezității și a diabetului la nivel mondial, dar și de multe boli de sănătate, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, demență și boli de rinichi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul mediu global de sare este cuprins între 9g și 12g pe zi. Potrivit acestora, este semnificativ mai mare decât se recomandă.

De ce avem nevoie de sare?

Avem nevoie de sare, deoarece este cea mai obișnuită sursă de ioni de sodiu și de clor, care se poate face numai prin consumul de alimente. Sodiul reglează volumul de lichid în organism, ajută la contracția musculară și are un rol de jucat în realizarea semnalelor nervoase. Ionii clorului sunt implicați în influențarea mișcărilor fluidelor și a digestiei.
 
De ce este sarea dăunătoare?

Mulți dintre noi mănâncă alimente cu prea multă sare. Când este consumată în cantități mai mari, poate produce efecte negative puternice.

Boli cardiace
Consumul excesiv de sare poate creste nivelul tensiunii arteriale si te poate expune la un risc mai mare de probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral. O cercetare la Universitatea Tufts din SUA a constatat că 1,65 milioane de decese au avut loc în fiecare an ca urmare a bolilor cardiovasculare și, de asemenea, ca urmare a consumării de mai multă sare decât limita pe care OMS o prescrie.
 
Sănătatea oaselor
Aportul ridicat de sare a fost, de asemenea, asociat cu sănătatea osoasă, inclusiv osteoporoza (o afecțiune care cauzează slăbirea oaselor). Sarea este cunoscuta ca afecteaza oasele, cauzand cresterea excretiei de calciu in urina. 99% din calciul organismului este stocat în oasele noastre, iar pierderea de calciu poate slăbi oasele.

Cancer la stomac
Sarea este necesară pentru producerea acidului gastric; Dar prea mult consum de sare poate face rău. Studiile din trecut au legat consumul excesiv de sare de cancer la stomac, s-a observat o tendință generală că consumul ridicat de sare a fost corelat cu creșterea riscului de apariție a cancerului de stomac.
 
Care este cantitatea potrivită de sare?

Adulții nu ar trebui să consume mai mult de 6g de sare pe zi – este vorba de o linguriță completă (sursa: Organizația Mondială a Sănătății). Bebelușii sub un an au nevoie de mai puțin de 1g de sare pe zi, deoarece rinichii lor nu se pot descurca mai mult. Copiii ar trebui să mănânce nu mai mult de 4 g de sare într-o zi.

O modalitate ușoară de reducere a sarei este reducerea cantității de sare pe care o pui în alimente în timpul gătitului. O altă modalitate este să nu adăugați sare alimentelor care au deja sare; Alimentele de zi cu zi, cum ar fi pâinea, cerealele pentru micul dejun și mesele deja au sare în ele. Uneori, poate fi dificil să se stabilească cât de multă sare mănânci, deoarece multe alimente au sare ca ingredient ascuns. Fiți atenți la aceste alimente!