In copilarie, ti-era frica de monstrul din dulap. Acum, ca ai crescut mare, i-a luat locul inflatia. Nu-ti tine banii la saltea. Caci cine (de)pune ban pe ban..
Depozitele de bani reprezinta mici sume depuse la banca, pe o perioada determinata, pentru ca institutia plateste depunatorului o dobanda. Studiile in domeniul economic au demonstrat ca acesta ramane cel mai popular mod de a economisi printre romani.
Tipuri de depozite. In functie de modalitatea de plata a dobanzilor, trebuie sa stii ca exista depozite cu capitalizare (dobanda se adauga periodic la suma depusa) sau fara capitalizare (dobanda este virata intr-un cont curent la care tu, ca titular, ai acces). Daca ai inĀ vedere dobanda, te poti orienta spre depozite cu dobanda variabila sau fixa, vei avea astfel garantia aceleiasi dobanzi, indiferent de fluctuatiile pietei. Asa ca nu te grabi, analizeaza toate ofertele si vei obtine garantat si un randament al investitiei tale.
Pe termen lung. Depozitele pe termen scurt sunt dezavantajoase. Exista riscul ca suma retrasa sa fie chiar mai mica decat ce ai depus initial daca vrei sa iti retragi banii dupa o luna sau doua. Acest lucru are drept cauza comisionul de retragere, care uneori ajunge si la 0,75%.
Mai bine in lei? Recomandarea este ca, in cazul in care planuiesti sa folosesti banii depozitati in mai putin de un an, sa faci depozitul in moneda in care ai de gand sa efectuezi plata. Fluctuatiile valutare pot genera chiar si pierderi, dar un specialist te poate ajuta sa le ocolesti cu brio.
Goana dupa beneficii. Pe langa programele de fidelizare (bancile pot rasplati clientii prin oferirea unei dobanzi care sa creasca pe masura ce se prelungeste perioada depozitului), este bine de stiut ca pentru depunerile ridicate la un anumit termen, in ziua scadentei, unele banci nu percep comision de retragere.