Drogurile legale- pericol pentru sanatate

Drogurile legale- pericol pentru sanatate

aDrogul este substanţa care, fiind absorbită de un organism viu, îi modifică una sau mai multe funcţii. In sens farmacologic, drogul este o substanţă utilizată sau nu în medicină, a cărei folosire abuzivă poate crea dependenţă fizică şi psihică sau tulburări grave ale activităţii mintale, ale percepţiei şi ale comportamentului.

Avem o mare problema cu magazinele care vand plante exotice, pe care comerciantii le descriu ca fiind “de relaxare”, avertizeaza medicii.

“Pare-se ca au diferite efecte halucinogene si este periculos sa se vanda fara un control. O sa incercam sa blocam vanzarea acestor produse in Romania.” Ion Bazac – ministrul sanatatii

Un tanar de 18 ani din Iasi a ajuns aproape in coma la spital. Fumase o tigara facuta din astfel de ierburi, le-a spus asistentilor, la care a facut greseala sa adauge si un sedativ.

Ierburile trebuie arse, iar mirosul inhalat, se apara vanzatorii. Problema este ca pe multe pliculete sunt aratati oameni care fumeaza, ceea ce duce cu gandul la faptul ca ierburile pot fi folosite pe post de tutun. Asa se face ca din ce in ce mai multi tineri ajung la spital cu simptome asemanatoare celor care se drogheaza.

Doctorii sunt extrem de ingrijorati: in doua luni, au avut 11 asemenea cazuri. Ei spun ca aceste plante pot avea efecte similare cu cele ale marijuanei sau hasisului si pot crea dependenta.

Acum, aceste magazine pot fi amendate doar pentru publicitate inselatoare, spre ingrijorarea medicilor si a psihologilor.

Ministrul sanatatii vrea sa fie controlate strict magazinele care vand plante ce pot avea efecte asemanatoare drogurilor. Marti, la intalnirea cu omologii sai din Uniunea Europeana, Ion Bazac va discuta despre acest lucru, iar Romania va adopta legislatia UE. Asta ar putea insemna chiar inchiderea magazinelor, a declarat ministrul sanatatii.

Pe de alta parte, un deputat din Iasi, medic la Spitalul de Urgente, a depus la Parlament un proiect pentru modificarea legii privind consumul de droguri. Astfel, el incearca interzicerea comercializarii plantelor cu efect halucinogen.

Leave a Reply