Cum sa gasesti un job pe timp de criza

Cum sa gasesti un job pe timp de criza

aChiar daca exista numeroase impedimente ce tin mai mult de politica interna a companiilor (reduceri de costuri, disponibilizari, reorganizari), piata iti poate oferi surprize placute in ceea ce priveste locurile de munca. Sunt anumite sectoare care inca recruteaza. Tot ce trebuie sa faci este sa le gasesti. Trebuie sa tii cont si de atitudine. Flexibilitatea este un atu intr-o astfel de perioada. Nu trebuie sa-ti fie rusine sa lucrezi de pe o pozitie inferioara (in cazul in care job-ul tau anterior a fost intr-o pozitie de middle sau top management).

Pentru anul acesta, expertii in resurse umane nu sunt foarte optimisti in privinta redresarii situatiei de pe piata muncii. Slujbele se vor gasi tot foarte greu, iar obtinerea unui loc de munca va fi o cursa stransa, in care vor castiga doar cei foarte bine pregatiti si gata sa munceasca fara sa cracneasca.

De altfel, somajul va creste, cel putin in prima jumatate a anului. Studiile efectuate printre angajatori au aratat perspective negative de angajare. Cei mai multi angajatori vor continua sa mentina numarul actual de angajati (in jur de 50%-60%, deoarece au trecut deja de diverse forme de restructurare in 2009, cand au renuntat la surplusul de angajati). “Unele companii – in jur de 25% -, vor continua sa faca disponibilizari, dar in mai mica masura decat s-au produs deja in 2009. Foarte putine firme – 10-15% – vor angaja”, estimeaza Sorin Faur, directorul de resurse umane de la BDO Conti Audit. El este de parere ca angajarile vor fi in principal temporare, in legatura cu anumite activitati sezoniere (in special in alimentatie publica, HoReCa, agricultura, call-centere, constructii).

Fara mofturi la interviu

Daca inainte de criza financiara candidatii la un post isi permiteau sa faca mofturi in fata angajatorului si chiar sa pretinda salarii exagerat de mari, fara niciun fel de merit, astazi situatia sta cu totul altfel. Patronii vor avea in continuare de unde sa aleaga, iar pretentiile lor vor fi din ce in ce mai ridicate, in conditiile in care nici salariile nu vor fi foarte mari.

Expertul in resurse umane Sorin Faur prevede mentinerea lefurilor la nivelul lui 2009 si chiar o scadere a acestora, cel putin pentru cei care reusesc sa se angajeze in 2010, comparativ cu nivelul salarial pe care l-ar fi obtinut acum un an, doi. “Din cauza dezechilibrului semnificativ intre cererea si oferta de locuri de munca, angajatorii vor mentine ofertele de angajare la un nivel mai scazut, iar candidatii vor accepta propunerile primite fara sa negocieze prea mult, din lipsa de alternative si oferte concurente”, apreciaza Sorin Faur.

Cine va avea sanse de angajare

Pentru 2010, spune si Alina Negrea, senior partner la APlus Performance, sansele de angajare se vor diminua considerabil, in special pentru candidatii slab pregatiti. Absolventii abia iesiti de pe bancile scolilor isi vor gasi extrem de greu un post, insa nu imposibil, pentru ca vor exista in continuare nise consacrate pentru ei, in special la companiile care prefera sa-si “creasca” angajatii.

Pages: 1 2

Leave a Reply