Nu stii cum sa ii vii de hac “raului de calatorie”? Fie ca este vorba de raul de mare, masina sau inaltime, afla despre fiecare cum se previne, manifesta si trateaza.
Raul de masina. Pe drum: conduita pe parcursul calatoriei te poate salva de neplaceri sau ti le poate aduce. Este recomandat sa stai cu fata in directia de mers, sa incerci sa dormi si, in cazul in care nu reusesti, asculta muzica sau converseaza. NU citi! Creierul tau va primi informatii contradictorii si tu te vei alege cu ameteli si dureri de cap. De ce? Asa cum am explicat mai sus, creierul percepe miscarea corpului in urma calatoriei cu masin, dar nu intelege de ce ochii se comporta ca si cum ai sta pe loc. Rezultatul? Acesta devine confuz. Cum il combati: daca nu ai tinut cont de sfaturile de pana acum, si raul de masina s-a instalat, sa vedem ce e de facut. Soferul trebuie sa opreasca imediat, iar tu iesi la aer curat si inspira adanc. Ghimbirul este foarte laudat in combaterea raului de calatorie, in general. Ar fi bine sa-ti prepari un ceai in termos si sa-l ai la tine, pentru orice eventualitate. Daca nu ai ajuns inca la destinatie, trebuie sa te uiti numai si numai inainte, niciodata in lateral.
Raul de mare. Pe drum: miscarile capului ar trebui reduse la minimum. Important este sa alegi o cabina sau un loc, situate in centrul vaporului, si sa stai tot timpul cu fata inspre sensul de mers. Nu citi, pune-ti comprese cu apa rece la ceafa la fiecare zece minute si stai cu feliutele de lamaie la indemana. Cum il combati: daca ti s-a facut deja rau si esti in interiorul vaporului, iesi pe punte si inspira aer curat. Concentreaza-ti privirea pe imagini statice, nu te uita sub nicio forma la valuri. O alternativa este sa te intinzi la orizontala si sa inchizi ochii. Daca te ia si somnul, cu atat mai bine.
Raul de inaltime. Impotriva dureririlor de cap, clasicele aspirina sau paracetamol sunt calduros recomandate. Biscuitii sarati si o apa tonica s-ar putea sa te ajute. Dupa ce ai ajuns la destinatie, fa o baie calda si incearca sa dormi.