Companii care fac angajari in 2010

Companii care fac angajari in 2010

aUnde se mai fac angajari in 2010?

Pentru cei aproximativ 700.000 de someri, cat inregistra la sfarsitul anului trecut Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, nu exista acum mai mult de 50.000 de locuri de munca disponibile. Partea buna e ca ele exista. Partea proasta este ca majoritatea sunt pentru posturi slab platite si fara un nivel inalt de specializare.

Toata lumea, mai ales cei ce au avut ghinionul de a trai pe propria piele valul disponibilizarilor, asteapta ca piata muncii sa se deschida din nou si sa se reia angajarile. Multe companii nici nu se pot gandi la acel moment, atata vreme cat sunt inca in plin proces de restructurare a personalului. Altele recunosc ca inca mai accepta CV-uri, dar posturile libere sunt limitate. “Majoritatea marilor angajatori din anii trecuti au acum o strategie de conservare, dupa ce pe parcursul anului trecut si-au ajustat cheltuielile de personal”, spune Florin Gogianu, sales support representative in cadrul firmei de recrutare Lugera Romania. “Cred ca trebuie sa mai asteptam cel putin trei luni pentru a vedea care dintre companii vor relua dezvoltarea afacerilor.”

Drept urmare, pentru multi dintre cei care in 2009 au ramas fara un loc de munca, reintegrarea in sistem poate fi anevoioasa, mai ales pentru cei din orasele mai mici, unde piata este de-a dreptul blocata. In orasele mari, pe de alta parte, lucrurile au inceput sa se miste. Angajari fac si companiile mari si cele de mici dimensiuni, insa tendinta generala arata ca acolo unde sunt cautati oameni pentru posturi specializate, este vorba de doar cateva locuri disponibile, in timp ce firmele care fac angajari mai consistente vor candidati dispusi sa fie platiti la comision, pe posturi de agent de vanzari, operator de call-center, curier sau client service.

Fiind considerate posturi de “entry level”, salariile pornesc in aceste cazuri de la aproximativ 300 de euro si nu urca mai sus de 500 de euro. “De altfel, cam acestea sunt si asteptarile candidatilor, care au inceput si ei sa devina mai constienti de schimbarile de pe piata muncii in ultimul an si jumatate”, precizeaza Dragos Gheban, business development manager in cadrul Catalyst Recruitment Solutions, care detine si portalul de recrutare Hipo.ro. Este posibil ca pretentiile salariale sa continue sa scada si de acum incolo, mai ales in cazul celor ce nu mai lucreaza deja de mai bine de un an si care au inceput sa resimta presiuni financiare tot mai puternice.

Furnizorii de BPO (business process outsourcing) au fost printre putinele care au avut de castigat de pe urma crizei, de cand au inceput sa apara tot mai multi clienti care doreau sa externalizeze activitati. Firmele de outsourcing se afla si in vizorul companiilor straine, care cauta piete ieftine pentru externalizare. Majoritatea se asteapta la o noua crestere a cererii si anul acesta, ca urmare a masurilor de reducere a cheltuielilor la companiile din Occident.

Pe de alta parte, exista o serie de semnale mai concludente venite din partea unor investitori ce si-au anuntat intrarea inca din 2009. “Este vorba de jucatori pe piata de retail si bricolaj, care pot deschide noi magazine in 2010 sau pot achizitiona retele deja existente”, completeaza Florin Gogianu.

Pages: 1 2

Leave a Reply