
Potrivit site-urilor de recrutare, in momentul de fata, cele mai multe angajari se fac, asa cum era de asteptat, in Bucuresti, urmat de orasele mari – Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Constanta, Arad, Ploiesti, Sibiu sau Oradea. Producatorul de componente auto Continental Corporation, BCR, RCS&RDS sau firmele de resurse umane Lugera&Makler si Manpower se numara printre cei mai activi angajatori de la acest inceput de an.
“Recrutari de mai mica amploare vom vedea probabil la companiile care au angajat si in 2009: cativa jucatori din IT, din domeniul farmaceutic si sectorul de comert, distributie, bunuri de larg consum”, subliniaza Gogianu. Pana acum, cei ce au anutat ca fac recrutari sunt Adobe, IBM, Microsoft Romania, Farmexim, Centrofarm, Real sau Billa.
Chiar daca la o prima vedere lucrurile arata bine, realitatea este ca multe dintre aceste companii au un numar limitat de oferte. In unele cazuri este vorba de un singur om de care ar avea nevoie, mai ales la angajarile din afara Bucurestiului, iar aceasta inseamna ca problemele celor 700.000 de someri oficiali sunt departe de a fi rezolvate.
Consultantii in resurse umane considera ca anul acesta numarul somerilor din companiile private va fi cu mult mai mic decat al celor care vor pleca din institutiile publice. “Mediul privat a fost fortat sa raspunda mai repede noilor conditii economice si in consecinta si-a ajustat cheltuielile asociate cu forta de munca deja de la sfarsitul anului 2008 si pe durata lui 2009. In consecinta, daca rata somajului va creste, aceasta se va intampla mai degraba ca urmare a disponibilizarilor din sectorul public”, spune Florin Gogianu. Dragos Gheban atrage atentia ca nu este exclus sa vedem si noi anunturi cu privire la concedieri din mediul privat, insa ele vor fi de mai mica amploare (cu exceptia cazurilor de faliment), pentru ca marile restructurari au fost deja facute pana acum.
Daca acum numarul relativ mic de campanii mari de recrutare si concurenta stransa pentru un loc de munca sunt puse pe seama crizei, peste un an, doi, trei sau oricand va fi momentul cand economia isi va reveni, este posibil sa vedem aceeasi situatie, pentru ca in ultimul an companiile s-au obisnuit sa obtina rezultate si cu resurse mai putine. Cel mai probabil, vor face la fel si cand vremurile vor fi mai bune.