Carti online in noua librarie digitala romaneasca

Carti online in noua librarie digitala romaneasca

aViviane Reding, Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media împreună cu Charlie McCreevy, Comisarul European pentru Piaţa Internă şi Servici au declarat la începutul lunii septembrie în timpul  discuţiilor cu cei de la Google (dar nu numai)  că Europa se află în faţă unei încercări serioase din punct de vedere cultural şi economic.

După ce Google a anunţat că va scana cărţi supuse copyright-ului pentru a se putea face căutări în ele, e-magazinul Amazon.com Inc. a anunţat pe 4 noiembrie că va introduce anul viitor 2 programe ce le vor permite consumatorilor să cumpere acces la lucrări întregi în format electronic sau doar la anumite pagini sau capitole, informează Wall Street Journal. Acesta este pentru autori şi edituri un nou mijloc de a genera venituri cu conţinutul lor, aşa cum casele de discuri vând cântece, la bucată, prin iTunes de la Apple Computer Inc.

Colaborările Amazon cu editurile nu vor fi exclusive – editurile putând încheia propriile acorduri cu alte servicii online, librării online şi motoare de căutare pe Web pentru a-şi plasa online conţinutul cărţilor. Însă Amazon a început în forţă: Random House Inc. (ce aparţine grupului german media Bertelsmann AG şi una din cele mai mari edituri din SUA) e în discuţii cu Amazon pentru participarea la program, deşi editura declară că e interesată să colaboreze şi cu alte companii pentru a vinde cărţile online, pe baza unor plăţi per pagină vizionată.

Planul Amazon contrastează cu Proiectul de bibliotecă print (Print Library Project) al Google. În acel program, Google scanează în întregime cărţi aflate sub incidenţa drepturilor de proprietate intelectuală, în unele cazuri fără permisiunea editurilor şi autorilor, urmând să lase cititorii să caute în ele folosind Google ca motor de căutare, cu permisiunea lecturării online a unor părţi din acestea. Cinci edituri importante au dat deja în judecată Google în octombrie, la Curtea din New York, pentru încălcarea copyright-urilor lor prin acest proiect de bibliotecă, ce implică mai multe universităţi majore, inclusiv Biblioteca Publică din New York. Recent, Google a declarat că va reîncepe scanarea cărţilor cu copyright, în primul rând a celor ce nu se mai editează. Acest program Google include şi scanarea a mii de lucrări din domeniul public. Alte edituri – însă nu şi Random House – participă la un alt program Google numit Google Print Publisher. Aici editurile permit Google să afişeze extrase din cărţile lor cu copyright sau numai informaţii bibliografice. Editurile văd acest program ca un mod de promovare a vânzărilor pentru cărţile lor. Toate programele Google le sunt oferite gratuit consumatorilor.

Directorul executiv al Amazon, Jeff Bezos, citat de WSJ, este de părere că “este foarte important să cooperezi cu deţinătorii de copyright, cu comunitatea editurilor şi cu autorii”, precizând că aceasta va fi linia pe care o va urma Amazon. La rândul său, un purtător de cuvânt al Google a declarat “Noi susţinem eforturile de a face informaţia offline mai accesibilă online. Iniţiative ca cea a Amazon accentuează valoarea serviciilor de felul Google Print, care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a descoperi şi de a cumpăra cărţi pe căi noi”.

De aproape doi ani Amazon lasă clienţii să citească online un număr limitat de pagini din majoritatea cărţilor pe care le vinde şi să vizualizeze sumarul şi indexul. Aceasta se face, bineînţeles, cu acordul editurilor.

Într-unul din noile sale programe de carte digitală, numit Amazon Page, clienţii vor putea cumpăra orice pagină, secţiune sau capitol dintr-o carte pentru a le citi online în schimbul a numai câţiva cenţi pe pagină. Tarifele urmează a fi stabilite şi vor depinde în mare parte de pretenţiile proprietarilor drepturilor intelectuale. Programul ar putea fi de folos studenţilor şi altora ce trebuie să citească extrase de cărţi pentru studiu sau pentru meseriaşii ce au nevoie, de exemplu, de un capitol dintr-un manual de reparaţii pentru a meşteri un întrerupător electric.
Al doilea program, Amazon Upgrade, le va permite clienţilor să-şi “suplimenteze” achiziţia unei cărţi tipărite de pe site-ul Amazon pentru a include acces online complet, perpetuu. De exemplu, dacă un client cumpără o carte de bucate, ar putea accesa reţetele de oriunde via web. O carte ce costă 20 USD ar putea costa încă 1,99 USD pentru a o avea la dispoziţie prin programul Upgrade. Amazon va compensa editurile şi autorii pentru lucrările lor prin plata unui procent din taxele colectate pentru acest programe. Autorii şi editurile vor hotărî şi dacă clienţii vor avea voie să descarce cărţile şi să printeze sau să copieze de pe conturile lor online, mai precizează Amazon.

Încercările mai vechi de a vinde cărţi digitale au trezit reacţii palide în rândurile consumatorilor. Aşa-numitele e-book-uri n-au avut vânzări spectaculoase, deşi unora le face plăcere să citească în format digital cărţile pe dispozitive proiectate special în acest scop. Compania Palm Inc a promovat un program de carte digitală pentru handheld-urile de la începutul deceniului, afacerea însă dovedindu-se neprofitabilă. Azi însă, cele mai noi echipamente Palm au incluse cărţi digitale în ele.

Random House şi-a dezvăluit pe 3 noiembrie propria strategie de drepturi digitale şi va plasa online conţinutul cărţilor sale pentru vizionare. Tipografiile sale publică în jur de 3.500 de noi cărţi în fiecare an. Acestea vor fi disponibile în întregime online pentru indexare, căutare şi afişare. Random House vrea să ceară o taxă negociabilă magazinelor online ca Amazon, în funcţie de tipul de material. Deşi va taxa magazinele online cu numai 4 cenţi pe o pagină de roman, pentru o pagină de carte de bucate ar putea taxa până la 25 de cenţi. Paginile vor putea fi cumpărate la pachet pentru o taxă pe pagină mai mică. Aşa cum Apple iTunes taxează 99 de cenţi pentru descărcarea unei melodii, Random House se gândeşte că acesta s-ar putea să fie un preţ atractiv pentru un calup de, să zicem 20 de pagini. Richard Sarnoff, preşedintele de dezvoltare la Random House, declară că este dispus să lucreze cu Google dacă acesta va adopta modelul Random House şi va lucra în limitele copyright-ului. Editura spune că autorii vor avea partea lor din veniturile programului.

Paul Aiken, directorul executiv al Authors Guild (breasla autorilor), ce reprezintă în jur de 8.000 de autori publicaţi, declară că prima sa reacţie la programul Random House este favorabilă. “Ar trebui să găsim căi de a face disponibile online cărţile şi de a afla ce vor cititorii şi ce merge”, spune reprezentantul autorilor, ce a precizat că poziţia asociaţiei este ca autorii să fie plătiţi, lucru permis de un plan care respectă copyright-ul prin faptul că e autorizat şi licenţiat. “Industria cărţii trebuie să găsească propriul echivalent la vânzarea de melodii prin iTunes, iar acest proiect este poate un pas în această direcţie”, remarcă Paul Aiken.

Leave a Reply