Incepand cu Duminica Floriilor si continuand cu Saptamana Mare, vom intalni numeroase traditii, obiceiuri, dar si superstitii. Se spune ca ducand acasa ramuri de salcie sfintita in Duminica Intrarii in Ierusalim si punandu-le pe tocul usii, ferim casa de duhuri rele. Cele mai importante zile ale Saptamanii Patimilor sunt Joia Mare si Vinerea Seaca urmate de noaptea Invierii.
Daca in primele zile ale saptamanii se face curatenia casei si gospodariei , in Joia Mare, ziua Rastignirii, zisa si Joia Neagra, superstitia spune ca nu e bine sa dormi in aceasta zi pentru ca vei fi lenes si netrebnic tot anul. In unele zone ale tarii, in special la sate, torsul, tesutul, spalatul rufelor, sunt de rau augur. Ele trebuie facute pana in Joia Mare, pentru ca altfel, un personaj mitologic feminin – Joimarita – pedepseste fetele si femeile care fac astfel de treburi in acea zi.
In Joia Mare femeile pot „umple borsul”, despre care se spune ca nu se strica tot anul. In aceeasi zi se vopsesc ouale rosii. O alta zi foarte importanta este Vinerea Mare, Vinerea Seaca sau Vinerea Neagra a Prohodului. In aceasta zi trebuie sa se tina post negru ; nu se coase, nu se toarce, nu se face paine pentru ca superstitia spune ca cine face asta, va orbi.
Superstitii de Paste
– ouale incondeiate sau vopsite in Joia Mare ii apara pe cei ai casei de suferinte si necaz.
– se spune ca din Joia Mare sau de ”nunta urzicilor” aceste plante infloresc, isi schimba gustul si nu mai trebuie mancate.
– cine doarme in aceasta zi va fi lenes tot anul.
– daca vrei sa nu te mai lovesti in anul ce urmeaza, este bine ca in Vinerea Mare sa calci pe o bucata de fier.
– daca ploua in aceasta zi e semn ca anul va fi unul roditor.
– pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri, gospodinele nuu tes, nu spala si nu torc lana. Nu este bine nici sa cosi si nici sa coci paine sau cozonaci.
– ca sa nu dea grindina anul urmator, satenii ingroapa oua rosii la marginea terenurilor agricole.
– se spune ca cel care mananca ou pentru prima data in ziua de Paste va fi usor.