SFÂNTA MARIA MICĂ, prăznuită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc şi marchează hotarul dintre vară şi toamnă, în tradiţia populară fiind cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii.
In ziua Naterii Maicii Domnului, toti cei care poarta numele Maria sau derivate ale acestuia este bine sa imparta bucate de post sau produse din peste pentru sanatatea si mantuirea lor. Tot la 8 septembrie, femeile care nu pot face copii sau cele care doresc sa nasca usor trebuie sa mearga la biserica sa se roage Maicii Domnului si sfintilor Ioachim si Ana, pentru a primi binecuvintarea si pentru ca, prin rugaciunile lor, sa li se dezlege pintecele.
Traditii si obiceiuri
Pe 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului, barbatii nu mesteresc si nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe. Se spune ca rugaciunile adresate Maicii Domnului in aceasta sfanta zi de sarbatoare de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.
Totodată, focul nu se aprinde în vatră în preajma acestei sarbatori, în zilele de 7 şi 8 septembrie, ori altfel atragi asupra ta necazurile şi neşansă.
Se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.
De Sfanta Maria Mica se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.