Pielea sensibila- sfaturi

Pielea sensibila- sfaturi

aAu existat incercari de a imparti in diferite categorii pielea sensibila, pornind de la aspectul acesteia, dar in prezent este neclar de ce unele persoane par sa reactioneze negativ la cosmetice, in timp ce altele nu.

Auzim destul de des termenul de piele sensibila , dar de fapt ce inseamna? Atunci cand intalnim un termen medical, fie ca ii cunoastem sau nu sensul precis, stim ca notiunea respectiva provine din limbajul stiintific si suntem (poate) mai atenti la folosirea ei. Cu totul altfel stau lucrurile pentru tema din titlu: sensibil nu este un cuvant stiintific. Din acest motiv exista si o oarecare confuzie in perceptia de catre public a notiunii de piele sensibila, si pe de alta parte, diverse pareri asupra acestei probleme in mediul medical.

Ce este pielea sensibila?
Ai pielea sensibila? Cum iti dai seama? In zilele noastre, foarte multe persoane isi considera propria piele ca fiind sensibila. Specialistii care recunosc valabilitatea acestui concept sunt din ce in ce mai numerosi: de fapt, o definitie medicala a acestui tip de problema ar fi “piele care prezinta o toleranta redusa la utilizarea prelungita sau frecventa a produselor de cosmetica si igiena, cu simptome variabile”. Asadar, in cazul pielii sensibile, definitorie este reactia la anumite produse pe care le folosim frecvent pe piele. Tot mai multi producatori de astfel de produse folosesc in comunicarea lor catre consumator ideea de testare sau adaptare la necesitatile pielii sensibile.

Nu exista semne particulare
Ca sa dam o alta definitie pielii sensibile, putem porni de la ce ne povesteste posesorul ei: acesta va avea senzatii variate, in general neplacute (de la usoare intepaturi pana la usturimi si mancarimi destul de puternice), la contactul cu substante/ produse de uz curent (sapun, detergenti, creme, parfumuri etc) la care cei mai multi oameni nu au vreo reactie particulara.
Totusi, un observator atent, fie el chiar si expert, nu va remarca de cele mai multe ori nimic anormal in aspectul pielii care reactioneaza prin senzatiile amintite (nu trebuie puse in nici un caz la socoteala eventuale leziuni pe care persoana cu piele sensibila si le-ar produce singura prin scarpinare sau frecare).
De aici apare si dilema: intrucat nu exista semne particulare care sa stabileasca diagnosticul, ci predominant semne subiective, putem sa ne aflam pe domeniul imaginatiei persoanei respective (cu care stiinta nu poate fi prea satisfacuta). Cum sa distingi atunci intre cineva care crede ca are piele sensibila, avand o reactivitate speciala, si o persoana care isi inchipuie ca are piele sensibila, dar senzatiile pe care le simte nu provin din piele, ci mai degraba din sistemul nervos?
 
Controverse diverse
La urma urmelor, exista realmente “piele sensibila”, sau toti cei care descriu asa ?isi imagineaza?? Studii complexe au fost intreprinse. Pielea sensibila exista pentru ca la investigatii cu aparatura sofisticata au fost evidentiate modificari obiective concomitente cu senzatiile descrise mai sus – dar acestea nu pot fi percepute cu ochiul liber, si nu exista metode simple, rapide, ieftine si neinvazive cu care sa putem stabili cine are piele sensibila si cine nu.

Si atunci, la ce bun aceasta notiune?
Dupa ce au analizat o cantitate mare de informatii, anumiti cercetatori au ajuns la concluzia ca majoritatea celor care descriu senzatii de intepaturi, iritatie, usturimi, neinsotite de modificari vizibile la suprafata pielii, ar prezenta la teste aprofundate si modificari obiective. Concluzia lor este una practica: pielea sensibila este pielea unei persoane care declara ca are piele sensibila.
De-a lungul timpului, au fost numeroase incercari de a imparti in diverse categorii pielea sensibila, pornind de la aspectul acesteia. Cu toate acestea, in prezent nu este clar de ce anumite persoane par sa reactioneze negativ la cosmetice, in timp ce altele nu. Lumea dermatologica accepta progresiv acest diagnostic facut de persoana in cauza – un auto-diagnostic. Este, desigur, doar o aproximare, iar cei care vor adevaruri inatacabile (exista?) vor fi dezamagiti de aceasta definitie.

Studii despre pielea sensibila
Un studiu efectuat in Anglia pe un numar de 3800 persoane a aratat ca peste 50% dintre femei si aproximativ38% dintre barbati au declarat ca au piele sensibila. Dintre acestia, 10% dintre femei si un procent de 5,8% dintre barbati si-au definit pielea ca foarte sensibila. In privinta reactiilor nedorite la produsele cosmetice, 57% dintre femei si peste 31% dintre barbati au avut cel putin un astfel de episod la un moment dat in viata lor. S-a incercat descoperirea unei relatii intre pielea atopica/alergica si pielea sensibila, dar pana in prezent aceasta conexiune nu a fost evidentiata in mod decisiv.
Cu toate acestea, s-a constatat o frecventa crescuta a pielii uscate si a tendintei la roseata la persoanele cu piele sensibila. Astfel, in cazul in care credeti ca pielea dumneavoastra este sensibila, s-ar putea ca nimeni sa nu va poata contrazice. Si in acest caz sunteti o persoana mai aparte, pentru ca va trebui sa va alegeti produsele de ingrijire a pielii – si mai general, tot ce vine in contact cu pielea – cu mare atentie.

Newer Post

Leave a Reply