Obiceiuri de Sfantul Andrei – 30 noiembrie

Obiceiuri de Sfantul Andrei – 30 noiembrie

obiceiuri sf andrei

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, deopotrivă, pe 30 noiembrie în calendarul ortodox, este marcată de unele obiceiuri, tradiţii, superstiţii spectaculoase, de sorginte precreştină, vizând protecţia atât a oamenilor, cât şi a locuinţelor şi animalelor lor.

Metoda “făcutului cu ulcica”: singură în faţa sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.

Metoda cu verigheta. Într-un pahar cu apă neîncepută se aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căreia apare chipul ursitului.

Metoda oglinzii: o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflectă scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.

La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gură în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.

În Moldova o altă tradiție spune că fetele de măritat ,trebuie să stea singure la miezul nopții, lângă gura sobei pentru a-și vedea sortitul, la care fata v-a întoarce ulcica de lut , noua cu gura în jos. Pe dosul ulcelei , trebuiesc lăsate să pâlpâie 3 bucăți de cărbuni, în timp ce tânăra rostește un descântec pentru a trezi o atracție pentru cel iubit.

În Oltenia, copiii tăiau crenguțe de meri, peri pentru a le îngrijii până la Sfântul Vasile. Dacă crenguțele erau bogate în muguri și flori, acestea vesteau un an bun și roditor. În această zi se pune la încolțit grâu, pentru întreaga familie. Cel al cărui grâu este frumos și înalt se spune că va avea un an bun cu bani și sănătate.

Leave a Reply