Cum ne influenteaza culoarea hainelor pe care le purtam

Cum ne influenteaza culoarea hainelor pe care le purtam

haineCuloarea hainelor pe care le purtam ne influenteaza starile fizice si psihice. Putem observa uneori, cum coloristica hainelor pe care le purtam, influenteaza si atitudinile celorlalti.

Publicitatea actuala in moda pune adesea accentul pe faptul ca “viata este prea scurta, pentru ca sa ne imbracam intr-un mod monoton si trist”. La randul ei, credinta populara sustine: “nu haina il face pe om”.

Putine personae recunosc insa veritabila functie a culorilor in vestimentatie. Adesea modelele vestimentare se succed unul dupa altul, amestecand tonurile si culorile in mod anacronic. Pentru un observator avizat, care cunoaste suficient de bine cromoterapia, apar unele contradictii evidente. De exemplu, culorile vii si calde, foarte la moda in timpul verii, ar trebui sa fie purtate mai mult iarna. De asemenea, culorile tipatoare pe care le imbraca cel mai adesea extrovertitii, ar trebui sa fie vestimentatia persoanelor melancolice si limfatice, pentru a le armoniza temperamentul.

Utilizarea hainelor, ca modalitate suplimentara de ameliorare a sanatatii fizice, psihice si mentale, poate sa nu fie evidenta la o prima analiza, dar ramane totusi un factor important de echilibru, pe care deseori femeile il intuiesc spontan.

Foarte multe comunitati religioase, utilizeaza de exemplu, albul ca simbol al puritatii si elevarii in ceremonia casatoriei, sau negrul ca simbol al austeritatii si detasarii de lucrurile materiale in cadrul ceremoniilor funerare. De asemenea, este cunoscut faptul ca rosul simbolizeaza si stimuleaza actiunea in manifestarile revolutionare.

In general insa, culorile hainelor noastre actioneaza mai mult asupra emotiilor si starilor noastre si intr-o anumita masura, chiar asupra sanatatii fizice. Aceasta, deoarece culoarea vesmintelor este de o intensitate net inferioara aceleia a luminii soarelui sau a unei lampi de cromoterapie. Este normal deci, sa aplicam hainelor colorate cam aceleasi caracteristici principale ca si in cazul proprietatilor curative ale culorilor.

Vom prezenta in continuare cateva din influentele, pe care le au culorile hainelor.

Hainele rosii sunt indicate pentru a stimula apetitul si pentru a dinamiza combativitatea pe toate planurile. Hainele rosii sunt recomandate in cazul competitiilor sportive, in care trebuie sa facem fata unor eforturi exceptionale.

Hainele portocalii sunt in general indicate atunci cand dorim cresterea tonusului sexual. Ele ne fac sa ne simtim plini de euforie si optimism.

Hainele galbene sunt in general indicate pentru a intari si a dinamiza capacitatile mentale. Ele pot fi folosite in cazul unor suprasolicitari intelectuale sau in starile de criza afectiva.

Hainele verzi sunt recomandate in timpul perioadelor de mari tulburari emotionale sau mentale. In asemenea situatii e bine sa alegem haine de culoare verde pur, dar vom evita sa purtam aceasta culoare prea mult timp.

Pages: 1 2

Leave a Reply