Lentilele de contact
Vrei lentile de contact colorate sau pentru corectarea vederii? Visezi sa iti asortezi culoarea ochilor cu nuanta rochiei? Si cum preferi: sa le porti zilnic, sa le porti si noaptea? Pana te decizi tu ce culoare sa fie si cand vrei sa scapi de ochelari, iti spuneam noi ce trebuie sa stii inainte sa mergi la magazin.
Primul pas este sa mergi la un oftalmolog pentru o examinare care dureaza doar cateva minute si nu e deloc dureroasa. In functie de marimea pupilei tale si de culoarea pe care ti-o doresti, el iti va prescrie lentilele potrivite. Primele dati cand le vei pune la ochi, se poate sa simti un usor disconfort, sa ti se inroseasca ochii sau sa lacrimezi mai mult ca de obicei, dar nu te speria, asta se intampla pana te acomodezi cu ele. Insa, daca acest disconfort persista, atunci trebuie sa te adresezi din nou medicului tau.
Principiile generale ale lentilelor de contact au fost formulate de Leonardo da Vinci (1508 – ?Codex of the eye?). Primele lentile de contact au fost realizate in 1887, la Zurich, de cercetatorul german, Adolf Eugen Fick. Erau din sticla bruna grea, mari si nu puteau fi purtate mai mult de cateva ore. Pentru a umple spatiul dintre sticla lentilei si suprafata corneei el a folosit o solutie din sirop de struguri. Tehnica a evoluat si acum includ o substanta care se gaseste si in membrana celulelor umane. Aceasta actioneaza ca un agent de hidratare, iar noile lentile, mult perfectionate, ofera comfortul maxim.
Se estimeaza ca in lume aproximativ 125 de milioane de oameni folosesc lentile de contact pentru diferite motive. Multi considera ca arata mult mai bine decat cu ochelari.
Tipuri de lentile de contact
Lentilele de contact folosite astazi sunt de doua feluri: rigide (permeabile pentru oxigen si dioxid de carbon) si moi (confectionate dintr-un material hidrofil, care absoarbe usor apa, lucru care permite schimburile de oxigen si dioxid de carbon de la nivelul corneei). Cele mai folosite sunt cele moi. Lentilele moi sunt disponibile in mai multe variante. Cele “de o zi” care se folosesc o singura zi dupa care se arunca (a doua zi folosindu-se o alta pereche noua, sterila). Sunt foarte usor de folosit intrucat nu necesita curatire si intretinere zilnica (deoarece dupa folosinta se arunca). Mai exista si lentile “dispozabile”, concepute pentru a fi purtate o perioada specifica de timp (o saptamana, o luna, trei luni etc.), iar dupa aceasta perioada ele sunt in afara termenului de valabilitate si necesita inlocuirea cu altele noi. Acestea trebuie curatate si dezinfectate zilnic.
Lentile pe care le poti purta o luna fara intrerupere
Ultimele studii efectuate de specialisti au aratat ca sunt destul de putini cei care stiu ca exista lentile de contact ce nu trebuie curatate si dezinfectate zilnic si pot fi purtate fara a le da jos chiar si o luna. In ceea ce priveste sanatatea ochilor si usurinta in manevrare, lentilele de contact cu durata prelungita de purtare au si mai mule avantaje, incat nici nu are rost sa te mai complici cu alte solutii optice.
Nici o precautie nu e plus!
– Nu numai lentilele trebuie curatate, ci si cutiutele in care sunt depozitate – in fiecare zi, cu aceeasi solutie sterila pe care o folosesti si pentru lentile.
– Nu folosi lentilele mai multe ore pe zi decat ti-a recomandat medicul. De asemenea, nu le folosi daca termenul lor de valabilitate a expirat.
– Intotdeauna trebuie sa-ti pui lentilele inainte sa te machiezi si sa ti le scoti inainte sa te demachiezi.
– Nu purta lentilele la piscina!
– La inceput, pana te inveti sa ti le pui, poarta unghiile scurte, ca sa nu le zgarii sau sa le rupi.
– Sfatul medicului este sa alegi pentru inceput lentile cu purtare zilnica, valabile treizeci de purtari (inclusiv in cazul celor colorate) – le pui dimineata si le scoti seara.
– Frecventa de inlocuire depinde mai mult de modul in care ochii tai se comporta in timpul purtarii lentilelor. Ochii unora produc mai multe proteine si lipide decat ochii altora si in acest caz schimbarea lentilelor trebuie facuta mai des.