Cat de grea e singuratatea?

Cat de grea e singuratatea?

aPoti fi singur la orice varsta, depinde de cum ai reusit sa iti construiesti viata alaturi de cineva. Singuratatea poate fi un act de libera alegere, sau poate fi consecinta unuia sau mai multor esecuri in a mentine o relatie cu altcineva. In prima ipostaza, exista motive serioase pentru singuratate.

Fie ai prea multe obisnuinte si deprinderi si consideri ca le-ar putea deranja pe celalalt, fie esti o persoana obisnuita sa traiasca si sa se descurce singura. Nu pui la dispozitia altcuiva spatiul privat, pentru ca te simti vulnerabil sau pentru ca nu crezi ca ar merita cineva.

Singuratatea, ca efect al esecurilor relationale, este mult mai dureroasa.
Te consideri acum o persoana dificila, frustrata, simti ca nu poti comunica, ti-e teama sa iti recunosti sentimentele si te retragi tot mai mult in propria cochilie. Iti este teama de un alt esec. Nu transforma singuratatea intr-o boala. Incepe prin moduri usoare sa depasesti acest \”stil de viata\”.

Cumpara un animal de casa. In acest fel, timpul petrecut acasa va fi lipsit de monotonie. Discuta cat mai mult cu prietenii, petrece mai mult timp cu ei, invita-i la tine sau viziteaza-i . Descopera noi pasiuni sau incearca sa le dezvolti pe acelea pe care pana acum nu ai avut ocazia. Iesi cat mai mult in lume: fie ca te plimbi pe starzile aglomerate ale orasului sau pe cararile unei paduri, fie ca alergi prin magazine. Nu rata petrecerile in cluburi sau piesele de teatru si nu ezita sa frecventezi concertele in aer liber; acestea sunt locuri bune de a gasi noi prieteni.
Pentru un timp mai indelungat este de preferat sa lucrezi asupra aspectelor psihologice. Trebuie sa iti redobandesti increderea in tine, sa redescoperi ce inseamna iubirea si sa privesti cu optimism viitorul. Incearca sa construiesti un grup de amici care sa iti impartaseasca trairile, sa fie si ei singuri, sa aiba chef de viata si sa vrea sa petreceti mult timp impreuna. Acesta poate fi un pas important in reevaluarea comportamentului social si in depasirea sentimentului de singuratate. 
 Lupta impotriva singuratatii poate fi reprezentata ca o scara. Pe masura ce urcam ne indepartam de acea stare de lipsa interioara. Dar cu fiecare treapta, lupta devine tot mai grea. Daca iti doresti cu adevarat sa ai o viata plina de prieteni si de evenimente, sa traiesti clipa, atunci trebuie sa ajungi in varful ei. Perseverenta si curajul sunt calitati ce trebuie insusite.

Prietenii nu sunt usor de gasit, dar o data descoperiti, relatia dintre tine si ei trebuie sa se bazeze pe sinceritate, interese comune si toleranta. Cu atat mai dificila este construirea unei noi relatii de dragoste. Aceasta presupune forta de descoperi pe cineva, de a ii impartasi sentimentele si de a-i acorda increderea. Este greu sa faci asta dupa ce ai fost dezamagit, dar un om cu vointa puternica o poate lua de la inceput.

Nu te descuraja daca o persoana te respinge in prima instanta. Probabil are motivele ei sau nu te cunoaste inca indeajuns de bine. Poate ca indiferenta ei este doar aparenta sau este o modalitate de a-si ascunde teama. Sau poate ca pur si simplu nu va potriviti. Nu e sfarsitul lumii; sunt destule persoane care abia asteapta sa cunoasca oameni ca tine.

Toate cele prezentate sunt modalitati de a renunta la singuratate.
Incearca, de asemenea, propriile tale metode in a construi o noua viata, plina de dinamism, de oameni, de sentimente diverse. Redescopera ce inseamna sa iubesti tot ceea ce te inconjoara ! Redescopera frumusetea de a trai! Redescopera-te pe tine!

Leave a Reply