Dependent de telefonul mobil?

Dependent de telefonul mobil?

phoneDe ce devenim dependenti de telefonul mobil?
Telefonul mobil este a devenit la fel de utilizat si necesar ca si televizorul sau calculatorul. Numeroase studii arata insa ca folosirea excesiva a acestui mic obiect aparent inofensiv poate crea o dependenta periculoasa.

Dependentele se impart in: dependente de un obiect (alcool, droguri, medicamente) si dependente comportamentale (jocul patologic, bulimia, anorexia, sexualitatea compulsiva, dependenta de calculator, telefon mobil, internet, dependenta de trasformare cum sunt operatiile estetice, tatuajele etc.). Adictia de telefonul mobil este o dependenta comportamentala si nu de un obiect pentru ca cea de care devenim dependenti este utilizarea telefonul si nu el in sine cu functiile sale pentru care a fost creat – cele de comunicare”, ne spune Anca Munteanu, psiholog.

Care sunt cauzele dependentei de telefonul mobil?

Potrivit psihologului, este dificil in cazul obiectelor folositoare sa stabilim unde se termina utilizarea normala si unde incepe abuzul. Cu toate aceastea, cand auzim ca cineva a trimis altcuiva cateva zeci de sms-uri in doar cateva ore sau ca a gasit zeci de apeluri de la aceeasi persoana, ne punem intrebari despre semnificatia acestor acte. Unul dintre primele lucruri la care ne vom referi este incapacitatea de a fi singur, lupta disperata impotriva absentei celuilalt, facandu-l prezent prin comunicarea continua cu ajutorul telefonului mobil. Astel, oriunde ar fi si orice ar face poate “fi impreuna” cu celalat care este si el oriunde in alta parte.

Telefonul mobil ofera foarte repede acces la satisfactia dorita, este mereu la indemana ori de cate ori ti se face dor de celalalt, vrei sa afli ce face, unde sau cu cine este sau vrei sa-i spui ceva. Nu suporti sa amani pana il intalnesti, ii poti spune imediat. Un alt aspect este lupta impotriva plictiselii, persoana nu-si poate gasi nimic de facut, de gandit si telefonul o ajuta oferindu-i un joc, o melodie, posibilitatea de a scrie, de a citi mesajele altora, a vorbi, a afla informatii de pe internet, a vedea poze, programul tv etc.

Cum recunoastem un astfel de dependent?

Pages: 1 2 3 4

Leave a Reply