Vrei o cafea?

Vrei o cafea?

Pentru unii este un drog, pentru altii, o necesitate zilnica. Dar ce este, de fapt, cofeina? Ne ajuta sau ne face rau? Afla totul despre ea, chiar din randurile de mai jos.
Tin minte ca, atunci cand eram mica, nu-mi puteam intelege parintii, care nu se puteau trezi dimineata, decat dupa o cana mare de cafea. Acum, nu ii inteleg pe cei care nu beau cel putin o cafea pe zi. Cofeina face parte din viata noastra desi s-au spus multe despre ea: ba ca e nesanatoasa si da dependenta, ba ca efectele ei sunt, din contra, pozitive. Hai sa elucidam misterul impreuna!

Ce este cofeina? O substanta naturala continuta in frunzele de ceai sau in boabele de cafea si cacao. Oamenii consuma cofeina de sute de ani, iar acum o intalnim in sucuri, in ciocolata si bomboane. Cand bem sau mancam produse cu continut bogat in cofeina, ne simtim mai activi, mai energici si mai alerti. Care sa fie explicatia?

Cum ne afecteaza? Efectele cofeinei se manifesta la cateva minute dupa consumare si persista in organism aproximativ cinci ore. Cata vreme cofeina este metabolizata ea “antreneaza” secretia mai multor hormoni. Cum ar fi adrenalina, astfel explicandu-se surplusul nostru initial de energie. Insa se poate intampla ca, odata epuizat efectul antrenant, sa ne simtim mai obositi si mai deprimati ca la inceput. Atunci pare firesc sa bem mai multe lichide care contin cofeina, pentru a contracara starea de moleseala.

Rezultatul? O zi agitata si o noapte alba, in care duci dorul unui somn linistit. Un alt efect il reprezinta cresterea nivelului de cortizol, “hormonul stresului”. Acest lucru poate avea consecinte diverse asupra corpului, variind de la luarea in greutate pana la instalarea bolilor de inima si a diabetului. “Substanta minune” stimuleaza nivelul de dopamina, efectul acestui hormon fiind asemanator cu cel al amfetaminei: te vei simti bine imediat, dar dupa ce beatitudinea trece, starea ta generala se inrautateste. Cofeina opreste si absorbtia de adenozina, cea care “calmeaza” corpul. Pe moment, vei fi foarte activa. Pe termen lung..hmm, unde e Mos Ene?

Leave a Reply