Twilight versus Avatar

Twilight versus Avatar

Doua au fost filmele care au facut furori la sfarsitul anului trecut. Si continua sa o faca si in 2010.

a

Unul este Avatar al lui James Cameron, inceput cu mai mult de un deceniu in urma. Iar al doilea este Twilight, cu cele doua parti care au aparut pana acum. Seria Twilight este ecranizarea romanelor lui Stephenie Meyer.

aa

Twilight versus Avatar

Twilight a dus si el la nasterea unor multimi de fani, in special in randul adolescentilor. Si el merge pe idei vechi in haine noi: o poveste de dragoste imposibila, intre un vampir nemuritor si o muritoare. Cei doi, Bella si Edward, au de infruntat o lume intreaga pentru a fi impreuna.

Filmul aduce miturile vampirice in zilele noastre. Se distinge de alte filme cu tema asemanatoare prin faptul ca accentul nu cade pe aspectele “sangeroase”, ci pe povestea de dragoste, iubire ce ramane (cel putin in acest stadiu al ecranizarilor) una platonica. In plus, eroii fiind adolescenti, multi fani se pot identifica cu ei si cu problemele lor.

Nici seria Twilight nu este straina de efecte speciale. Acestea nu ating, desigur, spectaculosul scenelor din Avatar, dar nici sumele investite nu sunt comparabile. Totusi raman in minte transformarile varcolacilor sau luptele lor cu “vampirii rai” prin padure.

Daca se vorbeste deja de machiaj in stil Avatar (adica mult albastru si galben), nici Twilight nu s-a lasat mai prejos. Tenul palid, pielea scanteietoare, buzele rosii s-au numarat si ele printre trenduri.
Pe site-ul imdb, New Moon are 4,6, iar prima parte a seriei are 5,8.
Avatar reda povestea luptei intre doua specii. Insa este mai mult de atat: este, de fapt, conflictul intre valorile reale, ale lucrurilor importante si cele ale unei culturi bazate pe material. In Avatar se lupta modul de viata uman cu cel al locuitorilor de pe o indepartata si fascinanta planeta, Pandora. Tribul Na’vi traieste intr-o simbioza perfecta cu natura, de fapt umanoizii albastri fac parte din aceasta.

Dar povestea nu se opreste aici. Un soldat american se indragosteste de Neytiri, fiica sefului de trib. Prin intermediul acesteia, le cunoaste obiceiurile, se integreaza si ramane fascinat, alegand sa-i apere impotriva semenilor lui.

Daca povestea in sine nu este spectaculoasa, efectele vizuale, tehnologia folosita au lasat milioane de spectatori vrajiti. Se vorbeste deja despre un sindrom. Lumea creata de Cameron este atat de frumoasa incat multi regreta ca nu traiesc acolo, in ea, uitand ca au de-a face cu o fictiune, nu cu realitate.

Filmul a fost distins cu Globul de Aur pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor.

Pe site-ul imdb, Avatar are in prezent nota 8,7.

Leave a Reply