Tu unde esti cand se iau decizii?

Tu unde esti cand se iau decizii?

In sedinta, ca la teatru. Problema se etaleaza pe scena si lumea isi vede de rol in jurul ei. Unul cu intriga, unul cu aplauzele, altul cu regia, altul cu fluieratul. Tu ce rol ai?
Ai imprumutat bani unui coleg si banii uita sa se mai intoarca la tine. Ce-i spui? Mai intai spui tuturor ca e un nesimtit, dupa care il iei tare pe el: “ori ca ceri si nu mai dai inapoi, ori ca bagi mana in buzunarul omului, tot aia e!”; daca banuiesti ca o sa dea din colt in colt, astepti ziua de leafa si il pui sa ti-i dea chiar atunci; “poate imi dai si mie banii aia cand poti tu, ca as avea nevoie.”

Daca afli ca un coleg castiga mai bine decat tine, ce faci? Analizezi motivele si incerci sa fii la fel sau mai bun, ca sa poti pretinde o marire de salariu; nu te superi. E clar ca merita. Sau: dai buzna in biroul sefului si ceri sa ti se faca dreptate sau devii dusmanul de moarte al colegului cu noroc.
Tu esti omul…
De la balcon.Esti mai mult decat vorbareata, guraliva. Critici tot ce-ti iese in cale, uneori pentru placerea de a critica. Schimbare de tactica: esti un om inteligent, dar ai probleme in a gasi modul corect s-o demonstrezi. Incearca putina diplomatie.

Din culise.Cand afirmi ceva, se intampla (des) sa-si dea toti cu palma peste frunte: “daa, noi cum de nu ne-am gandit?”. Schimbare de tactica: esti de baza, dar…prea de baza. Uneori toate greutatile raman pe umerii tai. Incearca sa lucrezi mai mult in echipa.

Care face figuratie. Taci malc. Preferi sa spui totul in soapta, ca nu indraznesti mai tare. Chiar cand ai o idee buna, de obicei, trece neauzita sau e preluata de altcineva care stie s-o formuleze bine. Schimbare de tactica: revolta-te cand trebuie, nu in contratimp. Si lucreaza mai mult la increderea in tine. Ciudat lucru, dar atunci cand tu nu indraznesti sa spui ce vrei, ti se pare ca ceilalti te impiedica sa vorbesti.

Leave a Reply