“Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape”

“Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape”

aVizitatorii ResponsabilitateSociala.ro au ales Proiectul “Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape” derulat de Tuborg Romania si Fundatia Mereu Aproape ca”proiectul lunii septembrie”

Tuborg Romania a lansat la inceputul acestei veri programul de responsabilitate fata de mediu “Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape”. Alaturi de partenerii sai, Fundatia Mereu Aproape si Ministerul Mediului, Tuborg a organizat doua actiuni de colectare a ambalajelor si a PET-urilor. Prima actiune s-a desfasurat pe plaja din Costinesti, iar a doua la Sinaia, la cota 1400. Incepand cu 11 septembrie, programul include o campanie de educare prin minidocumentare difuzate de Antena 1.

Cauza sociala:

Volumul mare al defrisarilor necontrolate are consecinte grave pe termen mediu si lung. Nivelul poluarii, atat in Capitala, cat si in alte zone din tara, intrece cu mult limita maxima de poluare din alte tari europene.

Pe langa defrisari, poluarea se datoreaza in mare masura si celor din jur, care arunca deseuri in natura fara sa le pese de consecintele gestului lor.

Pentru a pastra Romania curata, organizatorii isi propun in primul rand sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor – “gestul meu nu conteaza”. Programul pleaca de la premiza ca romanii nu sunt suficient de informati despre efectele negative ale actiunilor lor, ale micilor gesturi care, multiplicate, schimba dramatic mediul inconjurator.

Desfasurarea proiectului:

Tuborg Romania, impreuna cu Fundatia Mereu Aproape si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a lansat la inceputul acestei veri programul de responsabilitate ecologica “Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape”. Obiectivele programului sunt informarea, educarea si responsabilizarea romanilor in ceea ce priveste starea mediului inconjurator, ca efect al propriilor lor actiuni.

Sub sloganul “Sa pastram Romania curata!”, programul isi propune sa actioneze in principal la nivelul mentalitatilor si atitudinilor romanilor fata de natura.

Organizatorii au lansat programul printr-o conferinta de presa la statia de metrou Gara de Nord 2. Locatia evenimentului a fost o statie de metrou pentru ca intr-un astfel de loc iarba nu va creste singura niciodata. Statia de metrou a reprezentat astfel o forma de manifest a organizatorilor impotriva transformarii mediului intr-unul unde iarba sa fie ceva rar intalnit.

In prima faza a programului au avut loc doua actiuni de colectare a ambalajelor si a PET-urilor. Prima actiune s-a desfasurat pe plaja din Costinesti si durat 30 de zile. Printr-o serie de mesaje amplasate de-a lungul plajei, organizatorii au incercat sa-i convinga pe turisti sa-si stranga ambalajele din jurul cearsafurilor si sa le arunce la punctele de colectare amplasate de Tuborg pe plaja.

Cea de-a doua actiune s-a desfasurat la cota 1400, in Sinaia. In cateva ore, angajati ai Tuborg Romania, vedete ale postului Antena 1 si alti voluntari au strans 150 de saci de ambalaje din Parcul National Bucegi. Vedetele Antena 1 care au participat la aceasta actiune au fost Simona Patruleasa, Simona Gherghe, Vlad Ionescu si Lucian Mandruta.

In cadrul programului “Tu si Umbrela Verde – Mereu Aproape” a fost lansata si o campanie cu scop informativ si educativ. Incepand cu 11 septembrie, postul Antena 1 difuzeaza zilnic minidocumentare cu mesaj ecologic. Minidocumentarele ating probleme importante generate de lipsa de respect a oamenilor fata de mediul inconjurator. Scopul campaniei de informare este sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor gesturilor aparent mici ale romanilor asupra mediului.

Un alt canal de informare din cadrul programului este site-ul www.umbrelaverde.ro . Pagina de web contine atat informatii despre starea poluarii din Romania, cat si solutii de imbunatatire a mediului in care traim. De asemenea, vizitatorii site-ului se pot inscrie in “Comunitatea Umbrela Verde – Mereu Aproape”. Aici pot sa-si exprime parerea despre mediu, sa povesteasca victoriile ecologice personale sau sa atraga atentia asupra a ceea ce considera ca pune in pericol mediul inconjurator.

Rezultatele proiectului:
umbrela_verde_costinesti_petActiunea de colectare a ambalajelor si a PET-urilor de pe plaja din Costinesti s-a finalizat prin strangerea a aproximativ 10.000 kg de plastic. Timp de 30 de zile, campania a mobilizat zilnic peste 100 de turisti care au adunat sticle si pahare de plastic de pe plaja si le-au dus la punctele de colectare spre a fi reciclate.

In actiunea de ecologizare de la Sinaia, cota 1400, au fost stransi, in doar cateva ore, peste 150 de saci cu ambalaje si PET-uri goale.

In doua saptamani de la lansarea site-ului www.umbrelaverde.ro peste 130 de persoane si organizatii si-au anuntat intentia de a se alatura actiunilor “Umbrelei Verzi”

Leave a Reply