Traditii Paste – Obiceiuri traditionale de Paste

Traditii Paste – Obiceiuri traditionale de Paste

traditii paste

Saptamana Mare este ultima perioada care marcheaza Postul Pastelui. In fiecare zi din aceasta saptamana, credinciosii merg la slujbele bisericesti, numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe Pamant.

Prin marea bogatie de simboluri, traditiile romanesti reusesc sa exprime cu ocazia Sarbatorii Invierii lui Hristos teme esentiale, precum primenirea locuintei, comemorarea si respectul pentru cei care nu mai sunt in viata, dar si pregatirea muncilor agricole pentru o recolta bogata.

Iata cateva din cele mai cunsocute traditii si obiceiuri din tara noastra, legate de sarbatoarea Pastelui.

Chiar daca ouale sunt stranse in “Miecurea Paresimilor”, vopsitul lor se face in joia din saptamana dinaintea Pastelui si niciodata vinerea.

Mielul pascal isi gaseste explicatia prin aceea ca la iesirea evreilor din robia egipteana, acestia au facut o jertfa animala. Sacrificarea mielului pascal a prefigurat jertfa mantuitorului la Golgota, iar credinciosii crestini au preluat gestul sacrificiului.

Simbolistica oualor de Pasti se regaseste inainte de Hristos, cand oul era dat in dar, fiind considerat simbolul creatiei, fecunditatii si reinnoirii naturii.

Ciocanitul oualor se face dupa niste reguli nescrise, dar arhicunoscute. Astfel, barbatul mai in varsta ciocneste capul oului tinut in mana de partener si rosteste formula “Hristos a inviat”, la care i se raspunde “Adevarat a inviat!”.

Tot potrivit traditiei, cu ocazia acestor sarbaori se gatesc bucate specifice, cum ar fi pasca, ouale rosii (simbol al renasterii) si mielul.

Traditia spune ca ouale ce urmeaza sa fie inrosite de Pasti trebuie adunate din cuibar in miercurea din cea de-a patra saptamana a Postului Mare, pentru ca nu se vor strica.

Pasca este coapta o singura data pe an si are forma rotunda, deoarece se crede ca scutecele Mantuitorului au fost rotunde.

Leave a Reply