Prima zi a anului aduce pentru crestinii ortodocsi una din cele mai mari sarbatori . Credinciosii il praznuiesc in aceasta zi pe Sf. Vasile cel Mare, episcopul Cezareii, unul dintre cei mai importanti parinti ai bisericii ortodoxe si totodata unul dintre cei mai mari teologi crestini .
Acest intre Sfinti, Parintele nostru Vasilie cel Mare a trait intre anii 330-379, in vremea Sfantului si marelui imparat Constantin si, pana in zilele imparatului Valens, cel cazut in ratacirea lui Arie. S-a nascut in Cezareea Capadochiei, din parinti dreptcredinciosi si instariti, Emilia si Vasilie, tatal sau fiind un luminat dascal in cetate.
S-a mutat catre Domnul la varsta de 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie, plans de credinciosi si de necredinciosi, care-l iubeau si-l cinsteau pentru bunatatea si intelepciunea lui. Cei zece ani ca arhiepiscop in Cezareea Capadochiei i-au fost deajuns, pentru ca el sa intre in istorie cu numele de Sfantul Vasile cel Mare. Pentru rugaciunile lui, Doamne miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.
Astfel, un obicei foarte popular in special printre copii este “sorcovitul”. In cursul diminetii, grupuri de copii merg “cu Sorcova”. In prezent, aceasta este confectionata de obicei din flori de hartie, in timp ce la originea sorcova era formata din nuiele inverzite. Copii rostesc urari augurale, in timp ce lovesc usor cu sorcova umarul celui “sorcovit”. Semnificatia acestui obicei este transmiterea de urari de vigoare si belsug.
Un alt obicei raspandit este atingerea unui miel in ziua de Sfantul Vasile, acest gest aducand noroc si bogatie.