Top 5 cele mai bune surse de carbohidrati

Top 5 cele mai bune surse de carbohidrati

Cele trei surse majore de energie sunt grasimile, proteinele si carbohidratii. 55% din caloriile noastre sunt recomandate a fi luate din carbohidrati; grasimile ar trebui sa ofere treizeci la suta si cincisprezece la suta din calorii ar trebui sa le luam de la proteine. Organismul nostru obtine carbohidrati din zaharuri, oligozaharide, fibre si amidon. Cele mai frecvente surse de carbohidrati includ cerealele, cartofii, laptele si chiar unele fructe si legume.

Cele mai bune surse de carbohidrati

1. Cartofi dulci

Sunt bogati in fibre, amidon, vitamine, beta-caroten si carbohidrati complexi. Zaharul din cartofii dulci creste nivelul de insulina. Un cartof dulce de dimensiuni medii este format din 100 de calorii si 27 g de carbohidrati.

2. Orez brun

Orezul brun poate fi o mare sursa de energie nu numai din punct de vedere nutritional, ci si din punct de vedere economic. Acesta este ieftin si bogat in carbohidrati. O ceasca de orez brun are 4 g fibra care impiedica depozitarea grasimilor si creeaza energie in organism.

3. Naut

Nauturile sunt o sursa importanta de carbohidrati, mai ales pentru cei care doresc sa fie slabi. O ceasca de naut gatit contine 45 g de carbohidrati cu fibra de 12 g. Acesta este excelent pentru pierderea in greutate deoarece are un indice glicemic scazut, ceea ce face ca nivelul foamei sa fie stabil.

4. Ovaz

Ovazul este perfect ca un mic dejun esential. O ceasca de ovaz contine un total de 104 g carbohidrati si 17 g fibra. Puteti prepara ovaz cu unele suplimente nutritionale. Beta-glucanul este o alta fibra prezenta in ovaz, care mentine nivelul scazut al colesterolului. Ovazul face procesul de digestie mai lent si va mentine satul pentru o perioada mai lunga de timp.

5. Banane

Bananele au o cantitate mare de carbohidrati cu actiune rapida si sunt usor de digerat. Acestea sunt, de asemenea, incarcate cu potasiu, care ajuta la mentinerea functiilor musculare si nervoase. O banana mare contine 31 g de carbohidrati.