Testul HIV poate fi facut acasa

Testul HIV poate fi facut acasa

aTestul HIV test este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in sange ca urmare a infectarii.

Testarea de acasa pentru depistarea virusului imunodeficientei (HIV) ar putea deveni in viitorul apropiat o rutina, la fel ca si testul de sarcina. Auto-testarea este simpla, precisa si acceptabila pentru multi oameni, sustin cercetatorii americani.

Intr-un studiu efectuat de Universitatea de Medicina John Hopkins din Baltimore, 99% din rezultatele testelor pentru depistarea HIV-ului obtinute prin auto-examinare au corespuns testelor efectuate de specialisti, in spital.

Cercetatorii Universitatii John Hopkins au abordat pacientii din sala de urgente a unui spital si 90% dintre ei, adica 402 persoane, au fost de acord sa-si faca singure testul. Ele au primit o trusa de auto-examinare si instructiuni explicite despre cum sa-si recolteze sange cu acul sau cum sa-si ia o proba de saliva, cu ajutorul unui tampon – metoda aleasa de majoritatea fiind aceasta din urma.

Dupa recoltarea probelor, participantii la studiu au introdus saliva sau sangele intr-un flacon si, dupa 20 de minute, au avut interpretarea rezultatului. Testul se bazeaza pe depistarea anticorpilor care lupta impotriva virusului HIV. Pentru a determina acuratetea auto-examinarii, testul pentru fiecare participant a fost realizat si in spital, de catre asistenti medicali. Rezultatele s-au potrivit in 400 de cazuri din cele 402.

Pro si contra

Pe de o parte, o persoana care isi face testul acasa ar putea resimti socul unui rezultat pozitiv mult mai puternic decat daca ar fi la spital, inconjurata de specialisti care stiu sa-l linisteasca si sa-i explice urmatorii pasi in tratarea SIDA. Pe de alta parte, auto-testarea ar putea ajuta la depistarea timpurie a bolii. Prin urmare, tratamentul va incepe mult mai din timp, ceea ce le va permite celor diagnosticati pozitiv sa traiasca o viata relativ normala, pe o perioada mai indelungata.

Leave a Reply