Testul HIV test este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in sange ca urmare a infectarii.
Testarea de acasa pentru depistarea virusului imunodeficientei (HIV) ar putea deveni in viitorul apropiat o rutina, la fel ca si testul de sarcina. Auto-testarea este simpla, precisa si acceptabila pentru multi oameni, sustin cercetatorii americani.
Intr-un studiu efectuat de Universitatea de Medicina John Hopkins din Baltimore, 99% din rezultatele testelor pentru depistarea HIV-ului obtinute prin auto-examinare au corespuns testelor efectuate de specialisti, in spital.
Cercetatorii Universitatii John Hopkins au abordat pacientii din sala de urgente a unui spital si 90% dintre ei, adica 402 persoane, au fost de acord sa-si faca singure testul. Ele au primit o trusa de auto-examinare si instructiuni explicite despre cum sa-si recolteze sange cu acul sau cum sa-si ia o proba de saliva, cu ajutorul unui tampon – metoda aleasa de majoritatea fiind aceasta din urma.
Dupa recoltarea probelor, participantii la studiu au introdus saliva sau sangele intr-un flacon si, dupa 20 de minute, au avut interpretarea rezultatului. Testul se bazeaza pe depistarea anticorpilor care lupta impotriva virusului HIV. Pentru a determina acuratetea auto-examinarii, testul pentru fiecare participant a fost realizat si in spital, de catre asistenti medicali. Rezultatele s-au potrivit in 400 de cazuri din cele 402.
Pro si contra
Pe de o parte, o persoana care isi face testul acasa ar putea resimti socul unui rezultat pozitiv mult mai puternic decat daca ar fi la spital, inconjurata de specialisti care stiu sa-l linisteasca si sa-i explice urmatorii pasi in tratarea SIDA. Pe de alta parte, auto-testarea ar putea ajuta la depistarea timpurie a bolii. Prin urmare, tratamentul va incepe mult mai din timp, ceea ce le va permite celor diagnosticati pozitiv sa traiasca o viata relativ normala, pe o perioada mai indelungata.