Zincul ofera posibilitatea unei bune functionari a maduvei osoase. Numarul redus al anemicilor in tarile nord-africane si asiatice subalimentate se datoreaza consumului de masline si , mai concret, efectul benefic al zincului din acestea.
Cresterea puterii de concentrare. Fosforul din maslin a trezit interesul unor numerosi oameni de stiinta , ca si a celor din domeniul studiilor paranormale. Eliberarea fosforului ca element in sange produce o reglare a functiilor unor anumite tipuri de limfocite, celule cu rol de aparare a organismului. In acelasi timp la nivelul sistemului nervos central, in cazul consumatorilor de masline, s-a constat o crestere de 12% a capacitatilor de rememorare a unor vise. Fosforul din masline poate facilita exploatarea unor functii nervoase, psihice deosebite, crescand potentialul zonelor numite subconstiente ale sistemului nervos central. Fosforul din masline a fost si este un secret a ceea ce numim stiintific putere de concentrare, utilizata in metodele yoghine.
Recomandari terapeutice. Problemele renale incipiente, precum dureri de rinichi, dificultati de urinare, etc. Simptome ale unor boli hepatice, manifestate prin dureri de ficat, greata, dureri digestive, intoleranta la consumul de grasimi dimineata. Stari de slabiciune fizica, lipsite de putere, dar si psihice, incapacitati de concentrare, somnolenta pe timp de zi. Aparitia starilor de asa zis lesin si chiar prabusiri, din pricina senzatiei de “moliciune” a membrelor.
Reguli de consum. Sunt indicate maslinele verzi, mai putin sarate. Nu se consuma mai mult de 100-150 de grame de masline, indiferent de “pofta”. Maslinele, chiar si in cantitati mici nu trebuie sa lipseasca din micul dejun. Consumul de apa, sifon sau ape minerale este obligatoriu. Mai ales pentru nevrotici si bolnavii de ulcer pe fond nervos este indicat sa consume 2-3 linguri de ulei de masline cu o jumatate de ora inainte de culcare. Reteta este extrem de eficienta pentru cei care sufera de insomnii pe fond depresiv.