Romanii care au cucerit topurile lumii

Romanii care au cucerit topurile lumii

aPrintre romanii care au cucerit topurile lumii se numara Dan Bala, Cleopatra Stratan si Morandi.

Dan Bălan, artistul basarabean care a cunoscut gloria mondială după ce s-a lansat în România, este unul dintre cei mai de succes muzicieni exportaţi de aici în străinătate.

Reorientat către muzica pop, Dan Bălan a reuşit performanţe de neegalat pentru un artist român, după ce, megahitul „Dragostea din tei” al formaţiei O-Zone – înfiinţată de Bălan în 1999 – a ajuns pe prima poziţie în topurile din nu mai puţin de 32 de ţări. Albumul a fost vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume.

De asemenea, „Dragostea din tei”, cel de-al doilea single de pe albumul „DiscOzone”, lansat pe piaţă în 2004, a fost cea mai bine vândută piesă în Europa şi în Japonia în anul apariţiei pe piaţă, dar şi în cel următor.

Isteria pe care a declanşat-o hitul OZone „Dragostea din tei” avea să-i facă pe alţi 100 de artişti din întreaga lume să preia piesa (printre care şi unii din elita popului internaţional, cum ar fi Rihanna şi rapperul T.I), aceasta fiind tradusă în 12 limbi, printre care vietnameză, indoneziană, rusă sau chineză.

Varianta Rihannei, sub numele de „Live your life”, a dus piesa pe primul loc în prestigiosul top american „Billboard Hot 100”.

Succes şi în cariera solo

O altă piesă de succes de pe materialul „DiscOzone” a fost melodia „Despre tine”, care a ajuns pe locul fruntaş în topurile din cinci ţări, printre care România ori Norvegia. După succesul neaşteptat, trupa O-Zone s-a destrămat, din cauza unor neînţelegeri, chiar la începutul anului 2005, însă despărţirea de Arsenie şi Radu nu l-a împiedicat pe Dan să-şi continue cariera muzicală.

După ce s-a mutat în America în 2005, artistul s-a relansat ca şi „Crazy Loop” – un personaj nostim, despre care el afirma că este alter-egoul lui – şi a scos hitul pop-dance cu acelaşi nume, de pe un album nou „The Power of Shower”.

La sfârşitului anului trecut, basarabeanul lansa în România un alt hit, „Chica Bomb”, care promite să aibă, de asemenea, succes internaţional, după ce va fi lansat în Europa, la începutul lunii martie.

Morandi, noii O-Zone

Considerată de unii, noii O-Zone, trupa Morandi este un alt produs românesc „exportat” cu succes în afara graniţelor ţării. După apariţia pe piaţă a hiturilor „Love Me” şi „Beijo (Uh La La)”, de pe albumul „Reverse” din 2005, succesul celor doi, Marius Moga şi Andrei Ropcea alias Randi, a fost asigurat.

Piesa „Beijo” („Uh La La”) urca pe primul loc într-un top realizat de MTV Europe, devansând nume importante din industrie ca Shakira, Coldplay sau U2. Au urmat apoi albumele „Mind Fields” şi „N3XT”, lansate în 2006, respectiv 2007.

La începutul anului trecut, trupa Morandi a primit triplul disc de platină pentru vânzările albumului „N3XT” în Rusia, ţară unde au susţinut în 2009 nu mai puţin de 70 de concerte.

Hitul „Angels” de pe „N3XT” a dat startul succesului european al celor doi băieţi. Moga şi Randi au fost premiaţi în Polonia cu trofeul „Best International Hit”, în cadrul festivalul Eska Music Awards 2009, iar în 2008, cei doi au câştigat „Best Romanian Act” la premiile MTV Europe Music Awards. Cu cel de-al patrulea album, numit „Zebra”, lansat anul trecut, băieţii spun că vor să cucerească noi pieţe europene ca Franţa sau Marea Britanie.

Megahitul „Tornero”

După ce în 2006 Mihai Trăistariu obţinea locul 4 din 24 în finala competiţiei Eurovision cu melodia „Tornero”, piesa avea să ajungă un megahit internaţional.

„Tornero” a reuşit să intre în topurile din peste 30 de ţări, printre care Grecia, Macedonia, Polonia, Turcia, Suedia, Olanda ori Norvegia.

De-a lungul carierei sale, Trăistariu – considerat singurul bărbat din lume care poate atinge cinci octave şi o terţă, performanţă testată şi de specialişti – a vândut peste un milion şi jumătate de albume.

În luna decembrie a anului trecut, cântăreţul lansa cel de-al zecelea material discografic din carieră, „Love”, care urmează să apară şi în cele 15 ţări, printre care Danemarca, Finlanda, Austria sau Elveţia.

SUCCES

Ascultaţi peste hotare

* Constănţeanca Inna a cucerit deja America. Superhitul „Hot”, de pe albumul cu acelaşi nume, a ajuns săptămâna trecută pe primul loc în clasamentul „Billboard Hot Dance Airplay”, devansându-i pe Lady GaGa şi pe David Guetta. Inna a ajuns pe primul loc şi în topurile din Spania, Olanda ori Belgia, fiind promovată intens pe posturile muzicale din ţări est-europene ca Turcia, Polonia sau Grecia. „Hot” a fost pe primul loc şi în topul celor mai descărcate melodii de pe internet din Spania şi tot aici cântăreaţa de numai 23 de ani a primit şi discul de aur pentru vânzări de peste 20.000 de unităţi.

* Loredana Groza reuşea să apară, în 2003, pe albumul Budha Bar, „Chilled Out in Paris”, volumul 3, cu cântecul românesc „Ionel, Ionelule”. Odată cu lansarea primului album în limba engleză „Sundace”, anul trecut, Lori spunea că vrea să intre şi pe piaţa din America.

* Cleopatra Stratan a reuşit performanţa de a deveni posesoarea mai multor recorduri mondiale la numai trei ani. După lansarea primului ei album, „La vârsta de trei ani”, micuţa cântăreaţă a devenit cel mai bine plătit tânăr artist ori cel mai tânăr muzician care a primit trei premii MTV. Albumul de debut al lui Cleo, pe care s-a aflat şi varianta în limba engleză a hitului „Ghiţă”, a fost lansat şi în Japonia.

* Varianta în limba engleză a piesei „Dragoste de închiriat”, de pe albumul SOS (2005) le-a deschis celor patru băieţi de la Akcent calea succesului spre Europa. Piesa a ocupat primele poziţii în clasamentele din Bulgaria, Olanda, Belgia ori Turcia.

Leave a Reply