![Povesti de dragoste celebre in literatura romana Povesti de dragoste celebre in literatura romana](https://hot.wendy.ro/wp-content/uploads/2009/07/vvv-218x300.jpg)
Muza, iubita, sotie, obiect al placerilor carnale ori sursa de nefericire, cu o prezenta mai mult sau mai putin efemera, femeia a fost dintotdeauna factorul declansator al marilor iubiri si al marilor capodopere din arta.
Mihai Eminescu si Veronica Micle
In timpul vietii sale, Mihai Eminescu a fost iubit si urat. Iubirea tuturor pentru el a fost insa eclipsata de dragostea unui “chip de inger dragalas.” Acest “inger blond”, avea un nume: Veronica Micle. Iubirea dintre marele poet Mihai Eminescu si muza sa, Veronica Micle, a fost mare si adanca, a invins totul si a reusit sa existe dincolo de rautatile unor semeni care i-au dorit despartiti.
Prima persoana care a aflat despre marea dragoste dintre cei doi, a fost confidentul lui Mihai Eminescu, Titu Maiorescu. Insa, acesta a fost sic el care a impiedicat casatoria celor doi. Se temea ca aceasta implinire a lui Eminescu ii va aduce fericirea suprema si nu ar mai avea motive sa scrie atat de frumos.
Din dragostea lui Eminescu pentru Veronica, se nasteau poezii pe care poetul i le dedica muzei sale. La randul ei, Veronica Micle nu se lasa mai prejos si, in 1887, ii dedica lui eminescu volumul “Poesii”.
Cele mai frumoase dovezi de dragoste ale celor doi stau puse pe hartie in scrisorile pe care si le-au trimis de-a lungul timpului. Eminescu i se adresa iubitei sale cu apelative ca “Scumpa mea amica”, “Dulcea mea amica”, “Dulcea mea Veronica”, “Dulcea mea doamna”, trecand prin altele de felul “Mai Pototoni”, “Mai ingerasule”, “Dulce si draga Cuta”, “Draga, dulcea si ingereasca mea Cuta”, “Draga mea copila”, la mai distantele, dar respectuoasele “Doamna”, “Stimabila Doamna si respectata mea amica”, “Doamna mea”, pentru a reveni la “Dulcea mea Veronica”, “Momoti draga”, “Draga mea Veronicuta”, “Draga mea Nicuta”, “Mai Momotelule”, “Draga si mititica mea Moti”, “Fetitule draga”, “Dragul meu bobocel motat” sau “Mai ramura de liliac”.
Veronica ii raspundea cu “Mitule iubit si al meu scump si dragalas”, “Miticule iubit”, “Eminul meu”, “Mitule Baet iubit si dragalas”, “Eminescul meu iubit” si “Scumpul meu Eminescu”.
La editura Polirom vei gasi editia de lux a scrisorilor dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle cuprinse in volumul “Dulcea mea Doamna / Eminul meu iubit. Corespondenta inedita Mihai Eminescu – Veronica Micle”, iar pretul este de 52 de lei.