Un nou studiu de la Universitatea din Texas sustine ca atunci cand esti fericit, mimezi stilul de scris si de vorbit a celui iubit, a prietenului sau a unui coleg. Cand stilurile nu se potrivesc, s-ar putea sa nu mearga nici relatia. Potrivirea stilului limbajului este automat – doar daca nu o faci ca sa manipulezi.
Cand doi oameni incep o conversatie, incep de obicei sa vorbeasca in acelasi stil in cateva secunde. Asta se intampla si cand oamenii citesc o carte sau privesc un film. Imediat dupa, ei incep sa vorbeasca precum autorul sau caracterele principale. Asa ca, daca esti un rival la birou sau esti implicat intr-o relatie de dragoste, arunca o privire obiectiva asupra stilului limbajului care iti poate oferi indicii si poate sa iti spuna multe despre viitorul voastru si al relatiei.
Ai putea sa apelezi si la un profesor de romana. Verbalizarea este puternica, slefuieste perceptii. De exemplu, cand o femeie spune ca e incredibil de ocupata, statutul de „ocupatie” devine realitatea, iar listele cu lucruri de facut incep sa se dezvolte. Cand unul din noi spune ca e asa de plictisit, plictiseala devine regula zilei, oarba la orice noutate. Multi oameni care anticipeaza dezastru la intalnirile de familie, de fapt, atrag amaraciunea pentru ca profetia lor subconstienta si egoista calca pe nervi.
Nu sugeram ca trebuie sa reciti afirmatii, ele trebuie sa fie adevarate si sa crezi in ele. Nu e nevoie nici de poezii sau de minciuni.
In timp ce stilurile nepotrivite sunt un barometru pentru despartiri, re-mimarea stilului cuiva va va aduce pe ruta buna. S-ar putea sa va imbunatatiti relatia cu alegeri mai intelepte de cuvinte cand sunteti veseli si entuziasmati ca sunteti cu persoana iubita: vorbiti dragut, lasati vocile rele din cap si ascultati-le pe cele bune. Scopul devine lucrul caruia ii dai atentie. Foloseste un citat inspirat la vedere – pe desktop de exemplu. Numara-ti cuvintele si fa-le sa conteze!