
Iti plac la nebunie, te ajuta sa treci peste momentele grele, dar cat de bune sunt pentru sanatatea ta? Iata si o alta viziune asupra banalelor dulciuri: cea de viciu.
Oboseala cronica
Zaharul contine foarte multe calorii si zero enzime sau minerale. Dupa ce il consumi, acesta trece imediat in sange si, pentru o scurta perioada de timp, genereaza un surplus de energie, ceea ce iti provoaca o stare de oboseala si somnolenta. Tips: inlocuieste dulciurile din comert cu prajituri facute de tine acasa. Foloseste zahar brun, nerafinat. Este la fel de bun la gust, numai ca este mult mai sanatos.
Dantura si sistemul osos, afectate din plin.
Cea mai banala afectiune a dintilor: cariile. Consumul de zahar creste probabilitatea aparitiei acestora. De asemenea, cauzeaza probleme in asimilarea calciului in corp. Deci iti sunt afectati dintii, cat si oasele, in cel mai rau caz ajungandu-se la osteoporoza. Asa ca, daca ti-e frica de dentist si vrei sa fii pe picioarele tale cat mai mult timp, gandeste-te de doua ori inainte sa gusti prajitura aceea! Tips: foloseste ata dentara dupa ce mananci dulciuri. Sau apeleaza la metoda clasica- spalatul pe dinti.
Drumul spre obezitate
Marii consumatori de dulciuri au foarte mari sanse sa ajunga obezi. Nu atat din cauza numarului mare de calorii pe care il contine zaharul, cat din pricina faptului care are proprietatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei. Tips: inlocuieste dulciurile cu fructe. Ele contin zaharuri naturale, mult mai sanatoase si la fel de satisfacatoare precum zaharul rafinat. Mananca-le cu 20-25 de minute inainte de masa. In felul acesta iti scade pofta de mancare ( te saturi mai repede) si iti vei lua si „doza” de dulce in mod sanatos. Mens sana in corpore sana!