Chiar daca se zice ca este desertul preferat al tuturor, inghetata nu poate fi consumata chiar fara nicio restrictie. Pentru cei din urma, am descoperit doua solutii gustoase si la indemana.
1.Sorbeturile – cunoscute si sub numele de inghetata organica, acestea sunt mai apoase si nu au consistenta cremoasa a ingetatei clasice. Ingredientele lor sunt sucurile proaspete si piureul de fructe, ceea ce face ca numarul de calorii sa fie mai scazut decat la inghetata traditionala. Ele mai pot contine lichior, vin, cafea sau alte infuzii de plante. Sorbeturile nu au colesterol si nici grasimi saturate. Deoarece nu contin lapte, pot fi consumate chiar si de cei care sufera de intoleranta la lactoza.
2.Pentru a tine sub control necesarul zilnic de calorii, este de preferat sa consumi inghetata light. Aceasta este o varianta “usoara” a inghetatei clasice, dar cu acelasi gust si continut scazut de grasime.
3.Iaurtul inghetat. O inghetata slaba caloric este si cea realizata din iaurt inghetat. Alegeti iaurturile “low fat” simple sau cu fructe, pe care le puteti consuma seara, inlocuind cina. Avand un continut scazut de grasimi si zahar, acest sortiment este recomandat in special diabeticilor.
Inghetata falsa. Cercetatorii americani au descoperit o reteta de inghetata cu continut scazut de grasimi. Pentru aceasta, ei folosesc o proteina de tip anticongelant, care se gaseste numai in pestii oceanici ce traiesc in adancimi. Astfel, cercetatorii au sintetizat proteina, obtinand un lichid maroniu, care, adaugat in inghetata, scade temperatura la care se pot forma bucatile de gheata. Astfel , ei au demonstrat ca se poate face o inghetata de o cinsistenta buna, fara a se folosi de o cantitate mare de grasimi. Insa, metoda nu a fost aprobata de Asociatia americana de monitorizare a produselor alimentare organice, care recomanda smantana pentru realizarea inghetatei, un produs cat se poate de natural. Alta gaselnita referitoare la inghetata este sortimentul cald, care imita structura celei obisnuite, dar nu este congelata si nici macar tinuta la rece. Inventata in Italia, este recomandata celor care sufera de afectiuni ale gatului sau stomacului si celor care au alergie la alimentele reci.