Opriti Pamantul, vreau sa cobor!

Opriti Pamantul, vreau sa cobor!

Pe cat de placuta e ideea de vacanta, de calatorie, pe atat de urat este raul de miscare, care afecteaza, intr-o forma sau alta, n-o sa-ti vina sa crezi, 90% din populatia activa a Globului. Ce sa mai spunem de copii ! Din fericire, solutii exista.
Cand mergi cu masina
Asaza-te pe locul din fata sau cel putin intr-un loc de unde poti vedea drumul. E important sa privesti inainte si sa-ti fixezi tot timpul un punct de reper cat mai indepartat. Nu citi si nu privi in jos. Mai bine asculta muzica sau chiar canta un cantecel impreuna cu ceilalti pasageri, pentru a-ti distrage atentia de la senzatiile neplacute. Roaga soferul sa nu franeze sau sa accelereze brusc. La intervale de una-doua ore, e buna cate o pauza de cateva minute, pentru a te dezmorti si aerisi.

Pe o ambarcatiune
Fa in asa fel incat sa stai intr-o zona cat mai aerisita, departe de fum, de mirosul de carburant sau altele (peste sau mancare, de exemplu). Fixeaza-ti privirea cat mai departe, pe ceva care (pare ca) ca nu misca : linia orizontului, daca nu se vede tarmul. Daca e prea rece sa stai pe punte si trebuie sa stai inauntru, alege o cabina sau alt loc cat mai jos, unde miscarea vasului e resimtita mai putin decat in zonele superioare. In cel mai rau caz, intinde-te si tine ochii inchisi.

In avion
Cere un loc deasupra aripilor, deoarece aceasta e cea mai stabila zona a avionului. Lasa-ti scaunul pe spate, odihneste-ti capul pe tetiera si inchide ochii. Daca stii dinainte ca ti se face rau la decolare, e mai bine sa ceri un loc in apropierea toaletei.

Ce poti incerca
Evita mesele copioase si bauturile alcoolice inainte de a calatori.
Daca simti ca ti se face rau, incearca sa stai nemiscata si inchide ochii.
Cumpara-ti de la farmacie un medicament antiemetic. Cele mai cunoscute la noi sunt Emitiral , Torecan.
Poti folosi si remedii traditionale impotriva gretei : bomboane mentolate, o felie de lamaie in apa minerala foarte rece sau alimente ce contin ghimbir.

Leave a Reply