
Dormim o treime din viata. Ca si hrana, aerul sau apa, somnul este vital pentru sanatatea organismului, imbunatatind imunitatea acestuia, procesele metabolice, starea de spirit si memoria. Testele auto au aratat ca o noapte intreaga de nesomn are asupra organismului acelasi efect pe care il are alcolemia ridicata. Bolile de inima, depresia, starile de confuzie si chiar cancerul gasesc un teren propice de dezvoltare intr-un organism obosit.
Imbunatateste memoria si concentrarea. Starea incetosata care nu te lasa sa gandesti limpede dupa o noapte de nesomn aduce dificultati in concentrare. Inseamna ca nu esti in stare sa porti conversatii, sa recunosti fete, sa-ti amintesti fapte si sa asimilezi informatii. Un somn bun elimina aceste dificultati, pentru ca, atunci cand dormi, creierul organizeaza si coreleaza amintiri. In plus, s-a observat ca un somn bun imbunateste performantele memoriei si ajuta la consolidarea cunostintelor asimilate.
Mentinerea controlului greutatii. Somnul regleaza activitatea hormonala care controleaza apetitul. Daca organismul este lipsit de somn. Echilibrul hormonal este afectat, iar apetitul creste. Din pacate, cresterea apetitului nu inseamna ca vei avea pofta de fructe sau cereale, ci de alimente bogate in calorii, grasimi si carbohidrati. Daca doresti sa scapi de kilogramele in plus, transforma-ti programul de somn intr-o prioritate.
Reduce riscul aparitiei depresiei. Somnul are un impact pozitiv asupra substantelor chimice din corp, inclusiv serotonina. S-a observat ca persoanele care prezinta deficit de serotonina sunt mai predispuse depresiei decat celelalte. Prin urmare, poti sa previi depresia cu un somn de 7-9 ore in fiecare noapte.
Motaiala te face mai istet. Motaiala nu este doar o alternativa eficienta de revigorare la cafeina, ca iti creste semnificativ productivitatea si eficienta. Astfel, persoanele care trag un pui de somn la pranz sunt mai putin stresate, isi imbunatateste performantele memoriei, functiile cognitive si starea de spirit.
Tipsuri pentru somn usor:
– Incearca sa te culci/sa te trezesti la aceleasi ore. Iti vei forma un program bun de somn.
– Nu citi si nu te uita la televizor din pat.
– Nu consuma cafea, alcool sau tigari inainte cu trei ore de somn.
– O bautura pe baza de lapte te va relaxa.