Infometare pana la limita supravietuirii! Kilograme in plus pot duce pana la grave tulburari psihice, atunci cand pastrarea siluetei devine un chin si o lupta permanenta. Citeste care sunt simptomele.
Dezechilibru in alimentatie. Cifrele sunt socante: in Europa, 39% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani se considera prea grasi, iar 34% sunt la o cura de slabire sau sunt convinsi ca trebuie sa faca una. Grav e ca pentru 10% dintre fete si femei, problema e cronica, de natura psihologica: anorexie si bulimie. Nici baietii si barbatii nu sunt scutiti, acestia sufera si ei de probleme chiar daca intr-o mai mica masura si se manifesta prin mania de a avea cat mai multi muschi si un corp cat mai bine definit. Nimic rau in asta, dar totul are o limita, iar cand acestia trec la suplimente nutritive sau chiar doping, aceasta limita este clar depasita si se transforma in maine.
Anorexie. Boala e specifica femeilor, respectiv: 95% dintre persoanele afectate sunt de sex feminin, cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani. Acestea pierd in continuu din greutate, mananca foarte putin ba chiar deloc si nu se pot opri din a slabi tot mai mult. Dramatic este ca nu vor sa accepte ca sunt bolnave si se simt grase ciar si atunci cand sunt doar piele si os. Motivele sunt diverse si nici medicii nu le-au putut identifica cu precizie, dar se presupune ca de vina ar fi televizorul. Persoanele afectate se identifica foarte mult cu modelele pe care le vad in cadrul prezentarilor de moda,emisiuni, etc. Adesea, increderea de sine scazuta si incercarea permanenta de a le face tuturor pe plac sunt urmari ale acestei boli.
Bulimie. 90% dintre bulimici sunt femei cuprinse intre 15 si 30 de ani. Acestea au des “atacuri de foame” cand mananca tot ce le pica in mana, dupa care, de frica sa nu se ingrase isi baga degetele pe gat si iau laxative sau fac sport pana la epuizare. In comparatie cu persoanele care supera de anorexie, acestea au de obicei o silueta normala, motiv pentru care boala ramane foarte mult timp ascunsa de prieteni si familie.